Teadlased leidsid, et madalast IQ-st kahjulikum on ainult suitsetamine. Uuring põhines 1987. aastal Šotimaal kogutud 1145 tollal keskmiselt 55-aastaste inimeste terviseandmetel. Koguti andmeid inimeste pikkuse, kaalu, vererõhu, suitsetamise, füüsilise aktiivsuse, hariduse ja ameti kohta. Lisaks tegid uuritavad ka IQ-testi. Uurimuse tulemused avaldati ajakirjas European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, vahendab Novaator PhysOrgi uudist.

Kui enam kui 20 aasta vanused andmed sisestati statistilisse mudelisse, selgus, et kõige olulisemaks terviseriskiks on suitsetamine. Sellele järgnes aga madal IQ. Terviseriski hinnati kardiovaskulaarsetesse haigustesse suremuse põhjal.

Mõistagi on omaette küsimus, kuivõrd ikkagi on just IQ ise terviseriskiks. Väga suur osa sellest on kindlasti seletatav vähemintelligentsete inimeste ebatervislike harjumuste ning väiksema sissetulekuga, mis jätab vähem võimalusi sportimiseks ning tervislikult toitumiseks. Samuti on võimalik, et madalam IQ ise on osaliselt vaesuse tulemus ehk põhjustatud keskkonnategurite poolt, nagu näiteks ebapiisav ja ühekülgne toitumine.

Samas väidavad teadlased, et madala IQ põhjustatud terviseriskid on suuremad ning neid ei saa täielikult kirjutada madala haridustaseme ja vaesuse arvele. Madal IQ võib olla edasist uurimist vääriv ning täiesti iseseisvat tähtsust omav terviserisk.