Taifuun Morakot ründas esimesena, rammides Taiwani pühapäeval ja põhjustades oma metsikute vihmavalingutega katastroofilisi mudalaviine. Loodusjõudude põrgumöllus arvatakse olevat hukkunud massiliselt elanikke, vahendab LiveScience.

Samal pühapäeval, kui tormituul ja vihm Taiwani piitsutasid, müristas Jaapani ranniku lähistel 7,1-magnituudine maavärin. Teisipäeval tabas Jaapanit järgmine, 6,5-magnituudine värin, mis tekitas väiksemat sorti tsunami ja kõigutas pealtnägijate andmeil hooneid 140 kilomeetri kaugusel Tokyos. Maavärinaga samaaegselt tabas riiki ka taifuuni Etau vihm.

Samal teisipäeval, vaid mõni minut varem oli teine maavärin kõigutanud India ookeani Indiale kuuluvate Andamani saarte lähistel. USA geoloogiauuringute keskus USGS hindas värina magnituudiks 7,6.

Neil sündmustel on omavahel väga vähe, kui üldse mingit seost, välja arvatud tõik, et need leidsid aset sellises maavärina-altis piirkonnas, kus hetkel on ka troopiliste tsüklonite kõrghooaeg.

Lääne-Atlandi taifuunihooaeg kestab hinnanguliselt mai keskpaigast novembrini, umbes sama kaua kui Atlandi orkaanihooaeg (juuni algusest novembri lõpuni). Orkaanid ja taifuunid on sama fenomen, mida kokku nimetatakse troopilisteks tsükloniteks. Eri nimetused on neil vaid sellepärast, et need ilmastikunähtused ilmnevad eri ookeanide kohal.

Ehkki Vaikse ookeani taifuunihooaeg on olnud tihe, pole ükski troopiline torm ega orkaan veel Atlandil pead tõstnud. Põhjuseks on sündmused pool maailma eemal - täpsemalt Vaikse ookeani idaosas ilmnenud El Niño. El Niño saadab atmosfääri kõrgetesse kihtidesse energiat, mis kaldub soodustama tsüklonilist tegevust Vaikses ookeanis. See energia liigub üle Ameerikate ja üle Atlandi ookeani ning kipub pärssima orkaanide moodustumist Atlandil.

"Selle mõjud on ülemaailmsed," kinnitab Miamis asuva USA riikliku orkaanikeskuse pressiesindaja Dennis Feltgen El Niñole viidates.

Paistab aga, et orkaanid Atlandi ookeanis praegu ei sagene, kuna võimust on võtnud hooaja teine troopiline madalrõhkkond. Troopiliste madalrõhkkondade tuuled pole nii tugevad kui troopiliste tormide omad, mis omakorda on nõrgemad orkaanidest. Too troopiline madalrõhkkond ähvardab aga kujuneda troopiliseks tormiks Ana, selle hooaja esimeseks nimeliseks tormiks Atlandil.

"Praegu on aktiivsus suurem kui kogu eelneva hooaja jooksul," kinnitab Feltgen. Atlandi hooaja kibedamad kuud on reeglina august ja september.

Ehkki tsüklonite ja maavärinate tegevus Aasias ei ole omavahel seotud, oletati esmalt muud. Teisipäevane Jaapani värin toimus vaid 11 minutit ja 29 sekundit pärast Andamani saarte värinat India ookeanis. "Need olid ajaliselt teineteisele väga lähedal," ütleb USGS-i geofüüsik Paul Caruso.

Teadlased üritasid kindlaks teha, ega Andamani värina seismilised lained ei saanud kuidagi Jaapani maavärinat käivitada, kuid nägid, et esimese värina lained saabusid kohale liiga vara selleks, et põhjustada teist - umbes 8 minutit ja 40 sekundit pärast Andamani tõukeid. "Me arvame, et need pole üldse kuidagi seotud," kinnitab Caruso.

Jaapani kaks maavärinat polnud samuti omavahel seotud; pühapäevane värin algas väga sügavalt maapõuest, teisipäevane värin ilmnes aga kaugel põhjas ja märksa madalamal sügavusel, selgitab Caruso.

Ehkki maavärinaist räsitud piirkondi on juba raputanud järeltõuked, pole praegu võimalik ennustada, kas tulemas on veel tugevaid maavärinaid.