Elu otsimine Marsilt on üks NASA Marsi uurimise programmi peaeemärkidest. Et sealset võimalikku elu puutumatuna hoida, steriliseeritakse Marsile suunduvaid kosmosesõidukeid põhjalikult nende puhastamiseks maistest eluvormidest, vahendfab Novaator PhysOrg’i uudist.

Hoolimata steriliseerimisest leidub kosmosesõidukites õhkutõusu hetkel siiski veel erinevaid mikroobe, kirjutavad teadlased ajakirjas Applied and Environmental Microbiology. Kosmosesõidukite steriilne õhkkond kindlustab, et seal jäävad ellu vaid kõige vastupidavamad bakterid, muu hulgas näiteks liigid perekondadest Acinetobacter, Bacillus, Escherichia, Staphylococcus ja Streptococcus.

Kesk-Florida ülikooli teadlased jäljendasid Marsi tingimusi — kuivus, madal õhurõhk, madal temperatuur ja UV-kiirgus. Nädalapikkuse uurimuse käigus selgus, et Escherichia coli, potentsiaalne kosmoselaevu reostav bakter, jääb sellistes tingimustes suure tõenäosusega ellu, kui teda kaitseb UV-kiirguse eest õhuke tolmukiht või kosmosesõiduki pind.

“Kui mikroobidel on võimalik Marsil ellu jääda, võivad juba toimunud ja tulevikus toimuvad Marsi-ekspeditsioonid reostada Marsi pinna maise eluga,” ütlevad teadlased. „Seega tuleks põhjalikumalt uurida erinevaid mikroobiliike ning iseloomustada nende võimet Marsil pikema aja jooksul ellu jääda.”