Nende briti kolleegid lohutavad siiski, et asteroidi 2003 QQ47 Maaga kokku põrkamise tõenäosus on üks 909 000 vastu.

Astronoomid kavatsevad seda taevakeha järgmise kahe kuu jooksul hoolikalt silmas pidada, sest arvestades tema mõõtmeid ja liikumiskiirust — 32 kilomeetrit sekundis — võiks ta tekitada tohutuid purustusi tervel mandril. Arvatakse siiski, et kokkupõrkeohu tõenäosus väheneb sedamööda, kuidas täiendavad andmed kogunevad.

Kui asteroid siiski Maale kukuks, mõjuks ta nagu 20 miljonit Hiroshima aatompommi, selgitas Briti valitsuse Maa-lähedaste taevakehade infokeskuse esindaja BBC raadiole.

Infokeskus avaldas asteroidihoiatuse pärast seda, kui USA Lincolni Maalähedaste Astreroidide Uurimisprogrammi teadurid hiigelrahnu esmakordselt märkasid.

“Asteroid on järgmise kahe kuu jooksul Maalt jälgitav ja astronoomid jätkavad selle aja jooksul ta vaatlemist,” kinnitas keskuse esindaja.

Asteroidid nagu 2003 QQ47 on Päikesesüsteemi tekkimisel 4,5 miljardi aasta eest kosmosesse tiirutama jäänud kivirahnud. Enamus neist püsib Maast ohutus kauguses, Marsi ja Jupiteri vahelises asteroidivöös, kuid Jupiteri taoliste hiidplaneetide gravitatsioonijõud võib neid oma orbiitidelt välja nihutada ja Maa suunas teele saata.