Asi on ametlik: kolige maale ja elate kauem! Maakohas elavatel Briti  meestel on kõige värskematel andmetel keskmiselt lootust näha oma 78. sünnipäeva — st, elada kaks aastat kauem linnameestest. Naiste oodatav eluiga küündib suisa 82 aastani, olles seega poolteist aastat pikem linlannade keskmisest elulootusest, vahendab The Guardian.

Suurbritannias aastani 2007 rahvast sel eesmärgil seiranud riiklik statistikaamet ONS uuris, kas linnast maale kolinud jõukate eakate kodanike “rustikaalne idüll” on kuidagi mõjutanud nende tervist võrreldes ülerahvastatumates, tihedama asustusega, napima haljastuse ja pingelisemate avalike teenuste tingimustes elavate linlastest eakaaslastega.

Tulemused olid ühemõttelised. Sünnist arvestatud eluiga paranes uurijate sõnul koos kasvava “maalähedusega”, mistõttu külas ja suurlinnadest kaugemal asuvates asulates sündinutel on põhjust eeldada pikemat elu kui linnas ja äärealadel sündinuil. Isegi kõige vaesemate saatus oli maapiirkondades parem. Selgus, et maameestest kehvikud elavad vaestest linnameestest aasta võrra kauem.

Ekspertide hinnangul on sellisel tendentsil kolm peamist põhjust: maal on vähem vaesust, valikuline siseränne on tekitanud maalt linna tööl käivate inimeste külad ning rohelisemal eluviisil on silmnähtavaid eeliseid.

Sheffieldi ülikooli geograafiaprofessor Danny Dorling ütleb, et Suurbritannia on jagunemas edukate inimeste klassiks, keda edutatakse, kes sõlmivad kestvaid abielusid, kelle eluviisid on niigi tervislikud ja kes kolivad linnast maale, ning teiseks klassiks, kel nii hästi pole läinud. “Kui lahutate abielu või teie tervis on kehv, ei saa te head elu linnalähedases maamajas endale lihtsalt lubada,” osutab ta.

Statistika näitab, et maal elamine kahandab ka jõukate ja vaeste vahelist eluealõhet. Linnas elavad rahaliselt kindlustatumad mehed kaheksa aastat kauem, maal vaid viis ja pool aastat.