Queenslandi ülikooli teadlased on kirjutamas kokkuvõtlikku artiklit, analüüsides andmeid depressiooni ja ärevushäirete leviku kohta 91. riigis. Kuigi vaesematest riikidest on kvaliteetsete andmete saamine keeruline, on teadlased ülevaatlikku artiklisse kokku kogunud enam kui 480 000 inimese vastused, vahendab ERR Teadus.

Uuringu esimesed tulemused näitavad, et kliinilist ärevust põeb Põhja-Ameerikas, Lääne-Euroopas, Austraalias ja Uus-Meremaal ligi 10% elanikkonnast. Lähis-Idas ja Aasias on ärevushäired mõne protsendi võrra vähem levinud.

Vastupidiselt varem arvatule väidavad ülemaailmseid andmeid käsitlevad teadlased, et depressioon on hoopis levinum mõnel pool Aasias ja Lähis-Idas ning peamiselt sõjapiirkondades. Kui mitmes Aasia riigis ja Lähis-Idas kannatas kliinilise depressiooni käes 9% elanikkonnast, siis Põhja-Ameerikas, Lääne-Euroopas, Austraalias, Uus-Meremaal ning Ida-Aasia riikides nagu Indoneesias, Taimaal ja Hiina Rahvavabariigis esines depressiooni poole vähem.

Ülemaailmse statistika kogumine erinevate psüühikahäirete kohta on kultuuriliste ja majanduslike erinevuste tõttu keeruline ettevõtmine, mistõttu objektiivse tervikliku pildi loomiseks on vaja läbi viia veel täiendavaid uuringuid. Hetkel olemasolevate andmete põhjal ütlevad austraalia teadlased, et 4,7% protsenti planeedil Maa elavatest inimestest põeb mingil elu perioodil depressiooni ning kõige levinum psüühiline häire on ärevushäire, mis vaevab üht inimest kolmeteistkümnest (7,3%).