NASA on aga osutanud, et kosmose tõeline värv sobiks pigem kontoriseinale: see on nimelt beež, vahendab Daily Telegraph.

Pärast 200 000 galaktika kiiratud valguse uurimist on teadlased need kombineerinud värvuseks, mida võiks nimetada „kosmiliseks piimakohviks".

Välja on pakutud ka nimetused „univeež" (ingl univeige) ja „taevavandel" (ingl skyvory).

Tuleb aga välja, et see värv on viimase kuue miljardi aasta jooksul muutunud sedamööda, kuidas domineeriv üldvärvus on nihkunud sinisest punasema poole.

Briti astrofüüsikud Karl Glazebrook ja Ivan Baldry töötasid avastuse tegemise ajal mõlemad Johns Hopkinsi ülikooli juures Baltimore'is.

Värvuse leidsid nad sel moel, et konstrueerisid kosmilise spektri ning segasid seda vastavalt lainepikkustele, mida inimsilm näha suudab.

„Me usume, et mitmeid miljardeid valgusaastaid haarav uuring on piisavalt mastaapne, et meie töö peegeldaks üldpilti adekvaatselt. Tegelikult on vastus väga lähedal valgele," ütleb Baldry, kes nimetab uurimistööd „väikeseks lustimiseks".

"Meie tegelik ajend kosmilise spektri väljaarvutamiseks oli tegelikult märksa ambitsioonikam antud värvuse määramisest. Värvus on küll huvitav, kuid tegelikult on kosmiline spekter detailideküllane ja räägib meile tähtede moodustumise ajaloo kohta universumis palju rohkem."

Tulemuste kohaselt oli universum algusaegadel sinist karva, kuid seejärel arenes „punaste" tähtede põlvkond, mistõttu universum muutub aina punasemaks.

Värvuse muutumine kahvatusinisest beežiks kuue miljardi aasta vältel on sarnane taeva värvuse muutumisele päikeseloojangu ajal.

Nüüd varieerub see kahvaturoosa, kreemja ja pehme kahvatusinise vahel sõltuvalt sellest, kuidas silm on eri valgushulkadega kohanenud.

Neile, kes soovivad sisekujunduse abil oma kodus universumit taasluua: „kosmiline piimakohv" on kusagil mainitud toonide vahepeal.

Universumi tegelikku värvi saab näha NASA päevafoto rubriigis