Hawaiil uinunud Haleakala vulkaani tipus on täisvõimsusel tööd alustanud maailma suurima digitaalse kaameraga PS1 teleskoop, mis teeb taevast skaneerides iga päev sadu kõrgresolutsiooniga fotosid kosmosekividest ja ebatavalistest kosmosenähtustest. See on esimene mitmetest Pan-STARRSi projekti raames rajatavatest teleskoopidest, vahendab Novaator National Geographicu uudist.

PS1 kaardistab maalähedasi asteroide läbimõõduga 300 meetrit (asustatud piirkonda tabades piisab sellisest, et tekitada regionaalne katastroof) kuni 1 kilomeeter (võib põhjustada globaalse ulatusega katastroofi).

Teleskoobi poolt edastatud andmeid uurinud Harvard-Smithsoni astrofüüsika keskuse professori Edo Bergeri sõnul on tegemist hetkel parima varajase hoiatussüsteemiga.

Kuigi PS1 alustas tegevust 2008. aasta lõpus, siis ööpäevaringse töögraafikuni jõuti alles eelmisel kuul. Hetkel teeb PS1 iga 30 sekundi järel 36 täiskuu suurusega võrduvast taevaosast 1400 megapikslise resolutsiooniga foto, mis on Hubble’i kosmoseteleskoobi põhikaamera piltidest 3600 korda suurem. 300dpi trüki korral kataks üks pilt pool korvpalliväljakut.

Teleskoop kogub igal öösel andmeid mahus, mis täidaks tuhat DVD-d ning kaardistab kuu ajaga ühe kuuendiku taevast. Samuti on selle teleskoobi abil võimalik näha varasemate jälgimisseadmetega võrreldes kümme korda ähmasemaid objekte. See võimaldab avastada mitte ainult meie planeeti ohustavaid kosmosekive, vaid jälgida ka suurt hulka muid nähtusi päikesesüsteemi planeetidel kuni kaugemate kosmiliste kataklüsmideni.

Bergeri sõnul on nüüd võimalik ühes kuus avastada rohkem astronoomilisi plahvatusi (nagu näiteks supernoovad), kui astronoomid avastasid varem terve aasta jooksul. Berger on siiski rohkem erutatud PS1 potentsiaalist avastada täiesti uut liiki kosmosesündmusi.

Tema sõnul on alust arvata, et lähikuudel ja järgnevate aastate jooksul avastame me uut liiki täheplahvatusi, mis annavad meile teavet tähtede kustumisest ning mustade aukude ja neutrontähtede tekkest. Samuti muutub varasemaga võrreldes oluliselt täpsemaks päikesesüsteemi kaardistamine ning meie galaktika tekkimise uurimine.