Samuti toovad teadlased välja, et kavandatav naftapuurimine võib maailma sellest haruldasest loodusimest peagi ilma jätta, vahendab Novaator Science Daily uudist.

„Näitasime, et Yasuni on Lõuna-Ameerika kõige suurema bioloogilise mitmekesisusega piirkond ning ilmselt on ta seda ka terves maailmas,” ütleb Peter English Texase ülikoolist.

Yasuni on erakordselt rikas eelkõige kahepaiksete, lindude, imetajate ja taimede poolest. „Oleme uuritavast piirkonnast leidnud 596 linnuliiki. Selline mitmekesisus on uskumatu, kui arvestada, et vaatluse all on väga väike osa Amazonase vihmametsast.”

Shawn McCracken Texase osariigi ülikoolist osutab, et ka 150 kahepaikseliiki on võrreldava suurusega ala kohta kindlasti maailmarekordiline tulemus. „Yasunis on kahepaikseliike rohkem kui USA-s ja Kanadas kokku.”

Sama on lugu ka puudega. Ainuüksi ühelt hektarilt leiti 655 liiki, mis on samuti rohkem kui USA ja Kanada looduslike liikide arv kokku liidetuna. 25 hektaril kasvas kokku 1100 liiki puid.

Kõige muljetavaldavam on aga ilmselt putukate kohta käiv statistika. Ühelt hektarilt Yasuni vihmamatsest on võimalik leida 100 000 erinevat liiki putukaid. Entomoloog Terry Erwini sõnul on see kõige suurem liikide arv, mis ühelt hektarilt iial leitud.

Yasuni teeb eriliseks ka asjaolu, et oma liigirikkust on ta ilmselt edaspidi suuteline säilitama muutuvast kliimast hoolimata. Teadlased usuvad, et Yasuni piirkond püsib edaspidigi niiske, ehkki suur osa Amazonase vihmametsa idapoolsemast osast saab tulevikus olema senisest kuivem.

Sellele vaatamata ei ole Yasuni asukate tulevik muretu. Lisaks maapealsetele rikkustele sisaldab maapõu Yasuni all naftat. Ecuadori valitsus on kaalunud plaani jätta Yasuni alune nafta puutumata, kuid rahalises kitsikuses riik on nüüd taas Yasuni kui rahaallika poole vaatamas.

Teadlased rõhutavad, et vaja on ka välisriikide rahalist abi, sest muidu võib maailm Yasuni tohutust bioloogilisest rikkusest ilma jääda.

Uurimus ilmus ajakirjas PloS ONE.