Candida auris nime kandva seene ravimiresistentne tüvi leiti inimese organismist esmakordselt 2009. aastal Jaapanis, kuid aasta-aastalt on kasvanud nakatumisjuhud nii Kolumbias, Indias, Lõuna-Koreas kui ka Ameerika Ühendriikides. USAs tuvastati 2016. aastal esimesed seitse juhtumit, 2017. aasta mais oli aga juhtumeid juba 77. Selle aasta veebruari andmetel on USAs kokku olnud 587 nakkusjuhtumit.

Euroopas on mitmeid haigestumisjuhtusid täheldatud Venemaal, Saksamaal, Prantsusmaal, Hispaanias ja Ühendkuningriigis. Üksikuid juhtumeid on ette tulnud Norras, Hollandis, Belgias, Šveitsis ja Austrias.

Mida seennakkus endast kujutab? Tavaliselt puudutab see inimesi, kelle immuunsüsteem on juba nõrk ning valdavalt kannatavad selle tõttu juba haiglas olevad inimesed või need, keda juba painab mingisugune haigus. Näiteks Ühendkuningriigis oli vaja sulgeda intensiivraviosakond, kuna seal haigestus 72 inimest, Hispaanias leiti aga ühes haiglas koguni 372 nakatunut.

Tüüpilisteks sümptomiteks on palavik ja külmavärinad, mis ravimite toimel enamasti ära ei kao. Oma ravimatuse tõttu on seennakkus üliohtlik, näiteks Hispaania haiglas tuvastatud 372 nakatunust hukkus 30 päeva jooksul koguni 41 protsenti. Sisuliselt tekitab seen kehas põletikke, mis inimesele surmavaks saavad. Samuti on seen väga vastupidav ning püsib pindadel nädalaid.

Tõsine probleem on ka seennakkuse diagnoosimine - seda on võimalik edukalt teha vaid laboris. Oma ohutuna näivate sümptomite tõttu aga enamik haigeid kunagi testima ei jõuagi. Kuna seen kimbutab enamasti juba haigeid inimesi, on ka keeruline öelda, kas tegemist on esmase haiguse sümptomitega või vaevab neid Candida auris.

Ekspertide hinnangul on seen samaaegselt välja arenenud mitmes kohas korraga ning olulist rolli mängivad siinkohal pestitsiidid ja teised seentevastased keemilised lahendused. Seni, kuni teadlased selliste superseente ja bakterite tekkepõhjuseid uurivad, soovitavad tervisespetsialistid just haiglates eriti tähelepanelik olla ning kasutada desinfektsioonivahendeid ning pesta võimalikult tihti käsi.