Gripiviirus on osav muteeruma. Keskkonnas liigub mitmeid erinevaid gripi vorme. Epidemoloogid püüavad enimlevivate vormidega aasta-aastalt kaasas käia ja jooksvalt nende vastu vaktsiine luua. Mõnikord juhtub aga sedagi, et viirus muteerub vaktsiini väljatöötamise ajal ja siis pole sellest eeldatud kasu. Nüüd paistab, et Oxfordi ülikooli teadlaste ettevõte Vaccitech on valmis saamas nii-öelda lõplikku vaktsiini – teed ühe süsti ja sellest piisab terveks eluks.

Vaccitech teatas äsja, et Alphabeti (Google`i emafirma) riskikapitaliharu GV on nende ettevõtmistesse investeerinud 27,6 miljonit dollarit ja käimas on II faasi kliinilised katsed. Vaktsiini nimega MVA-NP+M1 on praguseks katsetatud edukalt 145 inimese peal, esialgu oli vaatluse all see, kas vaktsiin on tervisele ohutu. Kuna selgus, et nii see tõesti on, uuritakse nüüd, kas see ka gripi eest kaitseb.

Miks on universaalset gripivaktsiini aga üldse nii keeruline luua?

Kui pidevalt muutuvat viirust mikroskoobi all vaadata, näeb see välja justkui ogaline plönn. Need ogad või torud sisaldavad kaht valku – hemaglutiniini ja neuraminidaasi ja nende abil kinnitub viirus raku pinnale. Hemaglutiniin seostab viiruse raku retseptoritega ja tagab selle, et viirus siseneb rakku, neuraminidaas aga kannab hoolt viiruse nakatunud rakust vabanemise ja edasikandumise eest. Mõlemal valgul on aga hulganisti alltüüpe, mis tähendab, et on ka väga palju erinevaid pinnavalgukombinatsioone ja seega ka palju erinevaid gripitüüpe.

MVA-NP+M1 peaks plaani järgi teistest gripivaktsiinidest erinevalt töötama. See peaks ergutama neid immuunsusrakke, mis juba gripiga tuttavad on, kasutades selleks viiruse enda tüvimaterjale. Erinevalt pinnavalkudest muutuvad need tüvivalgud A-tüüpi gripiviiruse (mis meid kõige sagedamini ründab) puhul harva, mis tähendab, et tegu on vaktsineerimise seisukohast hea märklauaga.

Katsejänesed on väärikas eas

Praegu testitakse vaktsiini efektiivsust 862 inimes peal, kõik katsejänesed on 65-aastased või vanemad. Katsed peaksid läbi saama oktoobriks 2019. Kõik nad saavad tavalise gripisüsti ning lisaks uue universaalvaktsiini või siis platseebo. Teadlased oletavad, et uus vaktsiin peaks parendama nende vastupanuvõimet haigusele paremini kui see, kui nad ainult iga-aastase tavasüsti saavad. Kui see tõesti nii on, saab edasi liikuda III faasi katseteni. Reuters vahendab, et kui kõik läheb edukalt, võiks Vaccitechi juhatuse esimene Tom Evansi sõnul ravim turul olla 5-7 aasta jooksul.