Guinnessi rekordiraamat omistas Puerto Ricost pärit kuueaastasele chihuahua tõugu emasele koerale Miracle Millyle maailma kõige kloonituma koera tiitli pärast seda, kui Lõuna-Korea teadlased tootsid temast tervelt 49 geneetiliselt identset koopiat.

Lõuna-Koreas Soulis tegutsev biotehnikauuringute sihtasutus Sooam Biotech Research Foundation on lemmikloomi klooninud juba alates 2006. aastast.

Mullu palusid nad Milly perenaiselt Vanesa Semlerilt luba tema lemmikut kloonida ja püüda sel moel lahendada geneetiline mõistatus, mis koera eriliseks teeb.

Milly ei ole nimelt tavaline chihuahua — alates 2012. aastast on tema nimel maailma kõige väiksema elava koera rekord ning teadlased on juba mõnda aega tundnud huvi, mis on see, mis Milly nii tillukeseks teeb.

Niisiis hakkasid uurijad mullu augustis Miracle Milly kloone vorpima ja on nende loomisega jõudnud nüüdseks 49 isendini.

Sooam kasutab sedasama poole sajandi vanust tehnikat, mille abil 1996. a loodi kuulus kloonitud lammas Dolly — rakutuumade siirdamist.

Kõigepealt kogutakse kloonitavalt isendilt rakuproove, millest geneetilist informatsiooni sisaldav tuum välja võetakse ja eraldi säilitatakse. Seejärel võetakse doonorloomalt munarakk, mille tuum asendatakse kloonitava lemmiku rakutuumaga.

Modifitseeritud munarakule antakse kerge elektrilöök, mis käivitab pooldumisprotsessi, ning paar päeva hiljem võibki viljastatud loote surrogaatema kehasse viia. Surrogaatema ei pea isegi olema kloonitava lemmikloomaga sama tõugu; piisab sellest, et ta on sarnast kasvu.

Foto: Miracle Milly Facebooki-leht

Miracle Milly kloonide esimene pesakond tuli ilmale mullu augustis. Praegu elavad kõik 12 kutsikat Semlerite perekonna juures USA-s Florida osariigis Kissimmees, kus nad üksteise seltskonda vägagi nautivat paistavad.

Vanesa Semleri osutusel on Milly kloonidel temaga täpselt sarnane iseloom ja välimus, ainult et mõned kloonid on algupärandist suuremat kasvu.

„Esialgse kava kohaselt pidi valmistatama kokku 10 klooni — üheksa teadusuuringuteks ja üks meile —, aga nad otsustasid Millyt rohkem kordi kloonida,“ selgitas Vanesa.

„Kõik kloonid on temaga välimuselt sarnased, aga nad pole tema; nad on veidi teist kasvu. Nad on armsad ja südamlikud, aga Milly on siiski kordumatu. Ehkki neil on sarnased silmad ja nende kasukatel on laigud samades kohtades, ei ole minu arvates võimalik teda täpselt kopeerida.“

Sooam kavatseb järgmiseks alustada kloonitud ja algupärase Milly geneetiliste ja epigeneetiliste tegurite iseloomustamiseks koostööd Pekingi genoomikainstituudi spetsialistidega.