Mõned maailma suurimad šokolaaditootjad, teiste seas Elevandiluurannik, võivad probleemi tõttu kaotada tänav kolmandiku saagist, vahendab ajakiri NewScientist.

Esimene puid hävitav haigus, badnaviirus CSSV, levib Aafrika lääneosas, kust tuleb ligi 70 protsenti maailma kakaotoodangust. Haigust levitavad putukad ning ainus viis haigusega võidelda on nakatunud puud maha raiuda.

Teine suur kakaotootja Brasiilia on aga hädas rahva seas tulepesana tuntud seenhaigusega. 

Haiguste leviku üks põhjustest on suurenenud nõudlus kakao järele. Viimastel aastatel on hakatud kakaopuid istutama üksteisele lähemale, et ruumi ja kallihinnalist väetist kokku hoida. Ülejäänud puud, mis varem kasvasid kakaopuude vahel, raiutakse maha, mistõttu pääsevadki haigused kiiremini levima.

Haigustele vastuvõtlikkust suurendab ka veepuudus. Nõudluse tõttu kasvatatakse kakaopuud üha kuivematel aladel - kaugel eemal Amazonase vihmametsadest, kust kakaopuu algselt pärineb.

Teadlased on siiski juba avastanud Aafrikas kakaosorte, mis on haigusele osaliselt resistentsed, ning alustanud tööd uute ja vastupidavamate sortide aretamist. Ühtlasi üritavad USA põllumajandusministeeriumi teadlased kaardistada kakaopuu DNAd, et tuvastada geene, mis oleksid haiguste vastu resistentsed.