Näiteks Hiinas on kuumalaine kestnud alates juuni lõpust. Juuli esimesed päevad on toonud kaasa rabavad temperatuurid 16 provintsis. Hiina meteoroloogiaameti teatel küündis kuumus Beijingis rekordilise 40,3 kraadini. Kogu riigis anti ametnikele käsk avada varjupaigad ülemäärase kuumuse mõjude all kannatavatele elanikele, vahendab Discovery News.

China Daily teatas ka elektrivõrgu haldajaid ees ootavast röögatust survest rahuldada kasvavat voolunõudlust, mida tingib õhukonditsioneeride kasutamine. Miljoni kilovati suuruse elektridefitsiidiga silmitsi seisvad umbes 6000 Anhui provintsi ettevõtet on nõudluse tipp-perioodideks tegevuse peatanud või seda piiranud.

Euroopas, kus 2003. aasta saatuslik kuumalaine nõudis tuhandeid elusid, on särisev palavus suurema osa mandrist enda alla matnud. Ilmaennustusmudelid annavad mõista, et Hispaaniast Venemaani küündiv laiahaardeline kuumalaine muutub järgmisel nädalal ainult rängemaks.

Prognostikalehe AccuWeather.com rahvusvaheline spetsialist Jim Andrews hoiatab, et Euroopa kuumalaine saab lähiajal minna ainult hullemaks: “Nädalavahetusel ja veel järgmise nädala alguses küündivad ida ja kirde poolt Saksamaa ja Poola ning läänes ja loodes Venemaaga piiritletud koridoris temperatuurid vähemalt 4-8 kraadi normist kõrgemale. Kuumus võib vabalt ulatuda 10 kraadi üle normi.”

Kui ajakirjas Nature Geoscience hiljuti avaldatud uurimus osutub õigeks, kujunevad suvised kuumalained sel sajandil kliima jätkuva soojenemise tõttu sagedasemaks ja tõsisemaks.

Sedamööda, kuidas globaalne soojenemine eelseisvatel aastatel kanda kinnitab, saavad kõige rängema hoobi Lõuna-Euroopa, eriti Pürenee poolsaar ja Vahemere ümbrus.

Uurimuse kohaselt kasvab kuumalaine-päevade hulk aastate 1961-1990 keskmiselt kahelt päevalt suve kohta umbes 13 päevale vahemikuks 2021-2050, ja 40 päevale vahemikuks 2071-2100.