Raport "Maailm aastal 1999" kirjeldab ja analüüsib sajandi arengusuundi, mis on mõjutanud keskkonda, majandust ning ühiskonda kogu maailmas ning pakub võimalikke lahendusi säästvama maailmamajanduse saavutamiseks 21. sajandil.

Sajandi võib raporti põhjal kokku võtta järgmiselt - inimene on lennanud Kuule, hakanud kloonima geene ning leiutanud üha võimsamaid arvuteid, kuid me ei ole suutnud tagada miljardile inimesele puhast joogivett, peatada looduslike liikide hävimistempot ega rahuldada oma energiavajadusi nii, et see ei põhjustaks kliimamuutusi. Viimaste kümnendite mureküsimuseks tõstab raport ületarbimise ning kontrastide lisandumise tööstus- ja arenguriikide vahel.

"8 miljardi inimese elatamine praeguse majandusmudeli abil pole lihtsalt võimalik. Tänane fossiilkütustel põhinev autokeskne "äraviskamismajandus" peab muutuma päikese- ja vesinikuenergial põhinevaks, jalgratta- ning raudteetranspordikeskseks korduvkasutuse ja ümbertöötamise majanduseks, mis rahuldab inimese vajadused ja hoiab alles Maa ökosüsteemid," ütleb Lester Brown.

Vastupidiselt laialt levinud arvamusele nagu kujutaks keskkonnasäästlik majandustegevus endas midagi väga kallist ja ebamugavat, on see üks suuremaid investeerimisvõimalusi algaval sajandil, märgib raport.

Ökoloogiline maksureform aitab nihutada maksukoormuse raskuspunkti tööjõu maksustamiselt loodusvarade ületarbimise maksustamisele. Tänu sellele hakkab toote või teenuse ostuhind peegeldama ka tegelikke keskkonna- ja sotsiaalkulusid ning muudab keskkonnasäästlikesse tehnoloogiatesse ja teenustesse investeerimise tasuvaks. Sellise maksureformi on käivitanud näiteks Saksamaa - üksikisiku tulumaksu vähendati 2,4% ja energiamakse tõsteti sama palju.