“Torm on juba alanud ja eile öösel kasvas see uskumatult võimsaks,” ütles Soome Meteoroloogiainstituudi uurija Heikki Nevanlinna.

“Päikesel on toimunud purskeid ja minu hinnangul näeme me sel nädalavahetusel palju atmosfäärihäireid,” lisas ta.

Magnettormid, mis tekivad Päikeselt pursanud laetud osakeste sattumisel Maa magnetvälja, põhjustasid oktoobri lõpul kogu maailmas tehnilisi häireid, sest toonased tormid olid ühed tugevamad, mida kunagi on registreeritud.

Uus torm lähtub samadest hiiglaslikest päikeseplekkidest nagu ka oktoobrikuu omad, kuid on selgelt nõrgem kui oktoobris, ütles Nevanlinna.

Sellegipoolest on GPS-i vastuvõtjatel juba häireid esinenud, samuti mobiilivõrkudes, lisas ta.

Päikeseloidete tekitatud magnettormid võivad satelliite kursilt välja suunata ja kahjustada ka Maa elektrivõrke. Arvatakse, et oktoobris Rootsis 50 000 inimest mõjutanud elektrikatkestuse põhjustas just magnettorm.

Magnettormiks nimetatakse Maa magnetvälja tugevat ja kiiret korrapäratut muutumist. Seda põhjustab Päikese loidetest lähtuva päikesetuule ehk laetud aineosakestest koosneva kiirguse puhang.

Maa magnetväljani jõudvad tormipuhangud võivad segada raadioside- ja elektrienergiasüsteemide tööd. Viimase, oktoobri lõpus Maad tabanud magnettormi ajal kurtsid tervisehädade üle ka paljud südamehaiged.

Oktoobri lõpul tabas Maad Päikeselt enam kui kümne miljardi tonni gaasi purskamise tõttu tekkinud viimase aastasaja suurim magnettorm.