Teadlased ütlevad, et torm, mis algas võimsa protuberantsiga Päikesel nädala alguses, suureneb nagu seebimull. Maad tabades liiguvad osakesed kiirusega 6,4 miljonit kilomeetrit tunnis, teatab Associated Press.

Astronoomide sõnul on Päike tükk aega suhteliselt vaikne olnud. See torm, kuigi tugev, võib paista võimsam, sest Maad on mitmeid aastaid uinutatud nõrga päikeseaktiivsusega.

Et tehnoloogia on selle aja jooksul arenenud, võivad teadlased avastada, et mõningad uued süsteemid on samuti ohus, ütles Bostoni ülikooli integreeritud kosmoseilma modelleerimise keskuse direktor Jeffrey Hughes.

Hughesi sõnul esines selliseid päikesetorme kümme aastat tagasi paar korda aastas.

„See on paraja suurusega sündmus, aga mitte äärmuslikku tüüpi,“ kinnitas USA föderaalvalitsuse kosmoseilma ennustuskeskuse programmikoordinaator Bill Murtagh.

Päikesel toimus purse teisipäeva õhtul ja kõige märkimisväärsemad mõjud Maal peaksid ilmnema neljapäeva hommikul kella 8 ja 12 vahel Eesti aja järgi. Mõjud kestavad kuni reede hommikuni.

Päikese piirkond, kus purse toimus, võib ka edaspidi osakeste vooge Maa poole teele paisata. Ka teised aktiivsed päikeseplekid on valmis osakesi Maa suunas purskama.

Võimalikke tekkivaid probleeme on mitmeid. Päikesetormid võivad Maal tehnoloogiat häirida kolmel viisil: magnetiliselt, raadiolainetena või radiatsioonina. Seekord on kõik kolm segavat tegurit tõenäoliselt tugevad. See muudab päikesetormi võimsaimaks pärast 2006. aasta detsembrit.