Meie planeedi magnetväli on aja jooksul mitu korda pooluseid vahetanud, see tähendab, magnetiline põhjapoolus on paigutunud sinna, kus enne oli magnetiline lõunapoolus, ja vastupidi, vahendavad ERR teadusuudised.

Mõnede mudelite järgi kuluks selliseks poolustevahetuseks aasta või paar, teiste järgi kümneid aastaid. Vahetuse ajaks magnetväli nõrgeneb ning atmosfääri ja Maale jõuab palju rohkem kosmilist kiirgust kui tavaliselt.

Gauthier Hulot ja ta kolleegid Pariisis asuvast Denis Diderot ülikoolist on nüüd Maa magnetpooluste vahetumist arvutil simuleerinud — nende mudelis sai muuta Maa tuuma väliskihtide füüsikalisi omadusi, nagu viskoossust ning elektri- ja soojusjuhtivust.

Mudelist selguski, et ükskõik, kuidas Maa sisemus ka ehitatud on, ühelgi juhul ei saaks me mitte mingisuguste vaatlusandmete põhjal poolustevahetust rohkem kui mõne aastakümne ette ennustada, olgu need vaatlusandmed kui täpsed tahes.

Maa magnetväli vahetas pooluseid viimati umbes 800 tuhat aastat tagasi. Viimase mõnekümne aasta jooksul aga on magnetväli üsna kiiresti nõrgenenud. Selle nõrgenemise kiiruse järgi võiks teha ennustuse, et järgmist poolustevahetust on oodata mõne tuhande aasta jooksul, aga teisalt võib praegune nõrgenemine olla ajutine ja mööduv.