Kuigi magnettormi mõju Euroopasse ilmselt ei ulatu ning sihib ennekõike Kanadat, võib eesootavat tormi võrrelda 2003. aasta oktoobri omaga, millest siis räägiti kui tugevaimast alates 19. sajandi keskpaigast, ütles Delfile Tartu observatooriumi teadusdirektor Tõnu Viik.

„See on nagu vette visatud kivi,” seletab Viik, miks kõrgel lendavad lennukid vaatamata Euroopa kõrvalejäämisele end liiga enesekindlalt ei tohiks tunda.

Kuigi magnettormi ja südamehaigete tervisliku seisundi vahele pole suudetud teaduslikult tõestatud joont tõmmata, on neil siiski soovitav toas püsida.

2003. aastal hoiatasid Tallinnas selgeltnägija Ksenja ja parapsühholoog Volli, et eriti raskeks läheb magnettormide ajal biovampiiridel.

“Need, kelle närvisüsteem on kaputt ja kes peavad kogu aeg end teiste inimeste varal laadima,” seletas Volli. “Nad on üleskrutitud, jõudu pole, käivad ringi nagu nõdrameelsed, käituvad ebaadekvaatselt.”

Viigi teada on Päikesest eemale hoidmise hoiatuse saanud ka USA ja Vene kosmonaudid.

Päikesest välja pursanud ja praegu Maa poole kihutavate laetud aineosakeste kiiruseks on tuhat kilomeetrit sekundis. „Kiired poisid,” ütles Viik.

Magnettorm on Maa magnetvälja tugev, kiire ning korrapäratu muutumine, mida põhjustab Päikese loidetest lähtuva päikesetuule ehk laetud aineosakestest koosneva kiirguse puhang.