Asteroidid on tumedad ning enamik neist peegeldab vähem kui kümnendiku neid tabavast päiksevalgusest. Üks objekt on sama tume kui asfalt, peegeldades vähem kui 5% valgusest, vahendab Discovery News.

Objektid, mis võivad mõnede teadlaste kahtlustusel olla kulunud komeedid, ei kujuta endast meie planeedile mingit ohtu, kuid küsimus, kuidas nad oma praegustele orbiitidele sattusid, on seni veel mõistatus.

“See kogum ütleb meile üsna palju päikesesüsteemi ajaloo ja moodustumise kohta,” leiab Amy Mainzer, NASA juhtiv uurija projekti juures, ms kasutab Maa-lähedaste objektide otsimiseks uut infrapuna-teleskoopi WISE.

Laivälja-infrapuna-uurimisteleskoop WISE (ingl Wide-Field Infrared Explorer) on taevas leiduvate infrapuna-objektide kaardi koostamisega tänaseks tegelenud umbes seitse nädalat. Kuue kuu jooksul peaks WISE saama hakkama kogu taeva kaardistamisega.

“Me alles hakkasime asteroidide kohta üldisemaid andmeid saama,” osutab Mainzer. “Praegu on uurimine veel väga, väga varases järgus, nii et me ei oska öelda, kui suur selliste objektide koguhulk tegelikult olla võiks.”

Umbes pooled äsja avastatud taevakehadest peegeldavad vähem kui kümme protsenti neid tabavast päiksevalgusest, mis teeb nende märkamise nähtava valguse ribas töötavate teleskoopide jaoks väga raskeks kui mitte võimatuks. WISE leiab objekte nende väljutatava soojuskiirguse järgi.

Äsjaavastatud objektide orbiidid on väga kaldus, mistõttu Massachusettsi tehnoloogiainstituudi planetoloog Richard Binzel arvab, et tegu võib olla komeetidega, mille pinda katnud jää on soojus täielikult kaotanud, nii et järele jäävad vaid sisemises päikesesüsteemis tiirlevad komeedituumad.

Arvatakse, et komeedid on moodustunud päikesesüsteemi jäistes servapiirkondades, kuid et mõnikord tõmbab hiidplaneet Jupiteri gravitatsioon mõne neist Päikesele lähemale. Mida lähemale komeet Päikese jõuab, seda suurem osa jääkattest aurab ära, moodustades komeedi kere ümber iseloomuliku uduse saba. Binzel usub, et WISE on avastanud kustunud komeedid.

“Me leiame pidevalt uusi asju,” rõhutab Mainzer. “Praegusel ajal me piltlikult öeldes joome teadmiste tuletõrjevoolikust. See, mida me juba näinud oleme, kujutab väga põnevat pilguheitu sellesse, mis veel ees ootab.”