Vastavat projekti esitles teisipäeval Astanas Ühtse Majandusruumi moodustamisega tegelevale kõrgetasemelisele töörühmale Ukraina asevälisminister Vladimir Makuhha.

“Me eeldame, et selle projekti elluviimisse kaasatakse piisavalt suured jõud,” ütles ta, lisades, et projektis osaleb “terve rida suuri Vene struktuure”.

“Klipper”, mis peaks kavakohaselt välja vahetama mehitatud kosmoselaeva “Sojuz”, on mõeldud kuni kuuest inimesest koosneva meeskonna toimetamiseks madalale maalähedasele orbiidile.

“Klipperit” saaks kasutada nii autonoomsete lendude jaoks, kui ka orbitaaljaamade teenindamiseks. Laeva peaks orbiidile toimetama moderniseeritud kanderakett “Zenit-M”.

“Klipperi” projekt on kavas ellu viia kolmes järgus.

Esimese etapi ajal — aastatel 2004-2008 tehakse katselende ilma pilootideta. Etapi maksumuseks on hinnanguliselt 15 miljonit dollarit.

Teise etapi ajal — aastatel 2009-2013 saadetakse laevad oribiidile mehitatuna, täitma Venemaa riiklikke programme, samuti rahvusvahelisi projekte koostöös NASA ja Euroopa Kosmoseagentuuriga. Etapi maksumus on ligi 70 miljonit dollarit.

Kolmanda etapi ajal on kavas laeva julgeolekutaseme tõstmine, selle etapi maksumuseks on 35 miljonit dollarit.