Väikeluiged naasid talvituma Ühendkuningriigis Slimbridge’is asuva metslindude ja roostike trusti keskusse, kuid mõlemad tõid kaasa uued elukaaslased. Personal nimetab lindude kooselu uute partneritega “pentsikuks”, vahendab BBC.

Tegemist on alles teise juhtumiga rohkem kui nelja kümnendi vältel, mil keskuses on täheldatud linnupaari lahkulöömist teineteisest.

Enamasti terveks eluks paari heitvate luikede puhul pole uue partneri leidmine küll ennekuulmatu, kuid tavaliselt on selle põhjuseks endise paarilise surm.

Viimase 40 aasta vältel on Slimbridge’is uuritud 4000 paari väikeluiki, ning varem on seda, et endised paarilised uusi partnereid otsima läheksid, täheldatud vaid korra.

Esimesi ilminguid harvaesineva sündmuse kohta pandi tähele siis, kui isane luik Sarindi pärast iga-aastast rännet Venemaa arktilistele aladele naasis oma elukaaslase Sarunita, kellega oli varem kaks aastat koos elanud, ning uue emaslinnu seltsis, kes on nüüdseks ristitud Sarindiks.

Lindudepaari saabumine pani kaitseala töötajad kartma, et Saruniga on juhtunud kõige halvem. Kuid varsti pärast seda saabus Saruni märgalale samuti uue kaaslase seltsiks, kellele pandi nimeks Surune.

Eksperdid jõudsid pärast vaatlused järeldusele, et eelmine suhe ongi lõppenud ning alanud uued.

Slimbridge’i loomatervishoiu-uurimisametnik (ingl wildlife research officer) Julia Newth ütles, et sündmus rabas kaitseala personali. Tema sõnul on luikedele omane “tõeline truudus teineteisele” ja pikaajalised partnerlussuhted.

“Kuni kumbki elab, püütakse kokku jääda. Kui lind ka leiab uue partneri, siis tõenäoliselt eelmise surma tõttu, mitte vabal valikul,” ütleb ta.

Antud juhul aga talvituvad mõlemad luiged koos oma uute partneritega teineteise vahetus läheduses samal järvel Slimbridge’is.

Newth märgib, et endine paar pole ilmutanud mingeid märke teise osapoole äratundmisest või tervitamisest — hoolimata sellest, et nad elavad ühe ja sama väikese järve pinnal.

Küsimusele, mis võis lahutuse põhjustada, vastab ta: “Üks võimalik põhjus on suutmatus saada järglaseid, sest nad olid paar aastat koos olnud, kuid mitte kordagi rändelt luigepoega kaasa toonud, kuid raske on midagi kindlat öelda.”

Väikeluiged (Cygnus columbianus) on kõige väiksemad ja haruldasemad kolmest Ühendkuningriigis leiduvast luigeliigist; üksikuid luiki tuvastatakse ainulaadsete nokamustrite alusel.