Kliimasoojenemise tõttu jääb järjest vähemaks suusatamiseks sobivaid päevi. See tähendab, et suusatada oskavaid soomlasi jääb järjest vähemaks, sest uued põlvkonnad ei õpigi enam suusatama. Vähemalt Lõuna-Soome lapsevanemail on metsauurimiskeskuse hinnangul väga raske oma lastele suusatamist õpetada, vahendab
YLE uudist.

Muidugi vähenevad suusatamisvõimalused eri sotsiaalsete klasside esindajail erinevalt. Kliimamuutus vähendab eriti just naiste, madalamate sotsiaalsete klasside ja linlaste suusatamisvõimalusi. Neil on majanduslikel põhjustel raskem reisida lumerikastesse piirkondadesse suusatama.

Metsauurimiskeskuse korraldatud küsitluse kohasel on paljud suusatamishuvilised valmis rändama lumerikastesse piirkondadesse, mis tähendab turismi kasvu Ida- ja Põhja-Soomes. Osa inimesi on valmis pruukima ka tehislumel põhinevaid suusateenuseid. Suusatamisest loobumist plaanib viiendik senistest suusasõpradest.

Soome eri piirkondade suusahuvilisi mõjutab kliimamuutus eri moel. Suurem osa Lõuna-Soome huvilistest kurdab juba praegu võimaluste puudumise üle pehmete talvede tõttu. Kesk- ja Lääne-Soomes suusahooaeg lüheneb, kuid oletatavasti tuleb suusailma siiski pea igal talvel.

Seega säilib seal suusatamise positsioon armastatud spordialana. Põhja- ja Ida-Soomes aga tekkib suusahuvilisi oluliselt juurde seoses kasvava turismiga riigi teistest piirkondadest. See tähendab sealtkandi ettevõtjatele uusi teenimisvõimalusi.