USA-s Baltimore’is asuva Johns Hopkinsi instituudi teadlased väidavad, et patsientide enesetunnet saab paremaks muuta ilma, et nad peaks voodist välja tulema, vahendab Novaator The Daily Telegraphi uudist.

Teadlased avastasid, et tüünete maastikupiltide vaatamine on piisav selleks, et aidata leevendada vähiravi tagajärjel tekkivaid valusid.

Teadlased uurisid patsiente, kellele oli tehtud luuüdi aspiratsioon ja biopsiat, see on protseduur vähiravis, mille puhul võetakse kohalikku tuimestust kasutades vaagnaluust luuüdi.

Osade patsientide puhul viidi see protseduur läbi tavalistes haiglatingimustes, kuid teistele näidati pilte ja lasti kuulata hääli välisilmast — rahullike helisid: linnulaulu ja kosekohinat või linnaliikluse hääli.

Patsienti ümbritsevate loodusvaadete puhul kasutati Sambias asuvat Victoria juga.

Teadlased mõõtsid valu taset ning leidsid, et see oli looduse poolt tekitatavat rahutunnet kogenud patsientidel väiksem.

Mõõtmised näitasid, et valu tase kunstlikult loodud stressirohkes linnakeskkonnas oli võrdne tavalise haiglakeskkonnaga.

Teadlaste avastus näitab, et valu leevendamiseks ei piisa lihtsalt patsiendi tähelepanu kõrvale juhtimisest, vaid sellel peab olema ka rahustav mõju.

Uuring annab lootust neile valu taluma pidavatele patsientidele, kes on selle vähendamiseks ebaõnnestunult üritanud kasutada teisi võimalusi, näiteks hüpnoosi või rahusteid.

Uuringut juhtinud Noah Lechtzin arvates ei taha keegi rahustuseks vaadata kivisid, mille taga võivad peituda ohtlikud loomad. Seepärast kasutasidki teadlased oma uuringus voolavale veele avatud vaatega pilti, lindude siristamist  ja puude müha.