Vaatlustulemused kokku võtnud ornitoloogi Aivar Leito sõnul raputas esimene rekord linnumehi oktoobri alguses, kui Läänemaal Virtsu vaatluspunktis loendati päeva jooksul 16 000 üle lendavat sookurge, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Seda on rohkem kui kunagi varem ühe päeva jooksul,” sõnab Leito. Enamiku sellest Eesti rannikut pidi lõuna poole teel olnud sookurgede hulgast moodustasid tema sõnul Soomest pärit linnud.

Järgmine rekord kukkus 2. novembril, kui Leito vaatles ise Vooremaal Soitsjärve ja Saadjärve vahelisel voorel päeva jooksul 100 000 peatuvat ja üle lendavat hane. Sellist lindude hulka ja tulva polnud seni veel mitte ühegi linnumehe silmad kodumaa pinnal näinud.

„Kõhutunne ütles sel päeval, et ma pean sinna minema. Lindude kisa oli nii kõva, et lõi kõrvad lukku. Ja kui haned kümnete tuhandete kaupa korraga õhku tõusid ja paarikümne meetri kõrguselt üle mu pea lendasid, siis õhk värises. Pidin vaat et pikali kukkuma,” kirjeldab Leito südamevärinaga oma võimsat läbielamist. Sadakonna hektari suurusel Soitsjärvel ööbinud 51 000 hane olid aga veepinna sõna otseses mõttes elava kihina katnud.

Rekordi püstitamises ei jäänud kurgedest ja hanedest maha ka lagled. Nimelt kolmandal päeval pärast hanerekordit loendasid vaatlejad Harjumaal Ülemistel hommikusel väljalennul korraga üle 39 000 valgepõsk-lagle.

Leito sõnul on sellise hulga lindude vaatlemine Lääne-Eesti rannaniitude asemel hoopis Tallinna piires täiesti erakordne, kuna lagled on nii Ülemiste kui ka Jüri lähedal peatuma hakanud alles viimastel aastatel. „Tavaliselt on seal kandis heal juhul kümmet tuhandet lagle nähtud,” märgib ta, lisades, et samal ajal on laglede rännukoridor pealinna kohal kogu aeg kulgenud.

Leito toob välja, et üldse läbib Eestit kevadise ja sügisese rände ajal hinnanguliselt miljon hane ja laglet. Vastavalt siis 600 000 suur-lauk- ja rabahane ning 400 000 valgepõsk- ja mustlaglet. Eestit läbivate sookurgede hulk küündib aga 100 000 linnuni.

Ornitoloog Aivar Leito sõnul panevad viimased lahkuvad haned ja lagled sügisesele rändehoojalale punkti detsembris.

Leito märgib, et paari tuhandet hane nähti isegi veel möödunud nädalavahetusel Eestit räsinud tormi ajal Ülenurme lennujaama lähedal. „Paar lumist päeva ei tee neile mitte midagi.”

Haned talvituvad Vahemere ääres, lagled Hollandi rohumaadel ja sookured Põhja-Itaalias, Hispaanias ja Tuneesia rannikul.