Limonaadi asemel peamiselt puuviljamahla joonud inimestel sama seost ei tuvastatud, vahendab Reuters.

Minnesota ülikooli teadlane Mark Pereira sõnul võib süüdi olla suhkur. “Limonaadis sisalduv suhkur võib tõsta insuliini taset organismis. Meie hinnangul soodustab see kõhunäärmevähi rakkude kasvu,” ütleb Pereira.

Insuliini, mille põhifunktsioon on reguleerida suhkru taset veres, eritab vereringesse kõhunääre.

355 ml limonaadipudel sisaldab keskmiselt 130 kalorit, millest enamik tuleb suhkrust.

Uuringus, mille tulemused ilmusid ajakirjas Cancer Epidemiology, Biomarkers&Prevention, osales 14 aasta jooksul ligi 60 000 Singapuri meest ja naist.

Selle aja jooksul arenes 140 katsealusel välja kõhunäärmevähk. Neil, kes jõid kaks või rohkem limonaadi päevas, tuvastati 87 protsenti kõrgem haigestumisrisk.

Pereira usub, et uurimistulemused maksavad ka väljaspool Singapuri. “Singapur on jõukas maa, kus on suurepärane tervishoiusüsteem. Menukaimad vaba aja veetmise viisid on söömine ja poodlemine, nii et [uurimistöö] tulemused peaksid kehtima ka lääneriikides.”

Yale’i ülikooli vähiuuringutekeskuse teadur Susan Mayne suhtub antud teadustöösse siiski ettevaatusega. “Ehkki uuring avastas riski, põhinevad järeldused siiski võrdlemisi väiksel hulgal juhtudel, ning jääb ebaselgeks, kas seos on põhjuslik või mitte,” ütleb Mayne.

Ka uurimuse autorid osutavad, et pudelite kaupa limonaadi kaanivatel inimestel on üldse halvad toitumisharjumised, mistõttu seos limonaadijoomise ja vähktõve vahel ei pruugi olla põhjuslik.

Kõhunäärmevähki sureb maailmas aasta jooksul 230 000 inimest. Ameerika vähiühingu andmeil on viis aastat pärast kõhunäärmevähi diagnoosimist elus ainult viis protsenti patsiente.