Inimesele paistab ööpäevane tsüklilisus väga vajalik olevat. Kui väljas on valge nii päeval kui ööl, siis võib see organismi segadusse ajada ja tekitada stressi, mis võib halvemal juhul lõppeda enesetapuga, vahendab Novaator.

Maailma terviseorganisatsiooni andmetel sooritatakse aastas maailmas 877 000 suitsiidi ning iga enesetapu kohta tuleb umbes 10-40 ebaõnnestunud katset. Teadlased on varem juhtinud tähelepanu, et enesetapud võivad olla seotud unehäiretega. Valged ööd uinumist aga ilmselt ei soodusta.

Karolinska instituudi teadlased uurisid aastatel 1968-2002 Gröönimaal sooritatud enesetappude aastaajalist jaotumust ning leidsid, et saare põhjaosas sooritati tervelt 82 protsenti kõigist suitsiididest polaarpäeva ajal. Eriti tugevalt väljenduski seos just saare põhjaosas, kus polaarpäev kestab aprilli lõpust augusti lõpuni. Uuringu tulemused avaldati ajakirjas BMC Psychiatry.

„Polaarpäeva ajal sooritatud enesetapud olid peaaegu kõik vägivaldset tüüpi," ütles uuringut juhtinud Karin Sparring Bjorksten Karolinska instituudist. Sellesse gruppi kuuluvad näiteks tulistamine, poomine ja kõrgelt kohalt allahüppamine. Suurem osa enesetapjaist on noored mehed.

Teadlased arvavad, et enesetappude põhjuseks võivad olla muutused serotoniini tasemes. Seda kemikaali seostatakse enesetappude, impulsiivse käitumise ja agressiivsusega. Muutused päeva pikkuses võivad aga omakorda põhjustada häireid serotoniini tasemes.