El Azizia kuumarekord, 58 kraadi celsiuse järgi, registreeriti 1922. aastal, ent alles nüüd on teadlased peale pikka uurimist jõudnud järeldusele, et tõenäoliselt oli tegemist lihtsalt mõõtmisveaga ja õhutemperatuur oli seal siiski seitse kraadi madalam, kirjutas Fox News.

El Azizia mõõtmistulemus torkas juba ammu teadlastele ebatavalisena silma. El Azizia asub Liibüa pealinn Tripolist üle 50 kilomeetri kaugusel. Tripoli asub aga Vahemere ääres, mereveed aga mahendavad õhutemperatuuri, mis ei olnud naabruskonnas rekordtemperatuurile isegi ligilähedal mitte.

Rahvusvaheline teadlaste meeskond asus seetõttu ajalooürikuid läbi uurima, et mõõtmistulemuste täpsust hinnata. Nad leidsid üles kunagise originaalse logiraamatu, kuhu temperatuur oli märgitud. Teadlased leidsid mõõtmistulemuse juures kokku viis olulist probleemi.

1. Mõõtmistulemuse tegi uus, kogenematu mõõtja.
2. See tehti mõõtevahendiga, mis oli isegi sel ajal juba aegunud.
3. Mõõtmiskoht ei olnud oma ümbruskonna tüüpiline näide.
4. See ei sobinud ümbruskonna teiste õhutemperatuuri mõõtmistega.
5. See ei sobinud samas kohas tehtud hilisemate mõõtmiste tulemustega.

Liibüa kuumarekord on nüüd diskrediteeritud, sest kogenematu mõõtja luges valesti termomeetrit, mida oli lihtne valesti tõlgendada. Nüüd on maailma kuumimaks registreeritud õhutemperatuuriks 10. juulil 1913. aastal Surmaorus Greenlandi rantšos mõõdetud 56,7 kraadi.