Näiteid on tohutu palju, nii et võtame valdkondade kaupa.

Tervishoid

Tervishoiuteenused, arstide ja patsientide virtuaalne ühendamine ning terviseinfo monitoorimine on väga kuum valdkond, mida arendab palju kasumlikke idufirmasid.

Organite 3D printimine on juba reaalsus, mis hakkab oluliselt inimeste eluiga pikendama.

Materjalitööstus

ehk kergemad ja targemad materjalid. Tulevad targad linnad, kõnniteed, kingad ja külmkapid. Samuti efektiivsemad päikesepaneelid, painduvad ekraanid, 3D printimine ja nanotehnoloogia. Praegu sünnib palju uusi materjale, mis muudavad maailma.

Rohelised tehnoloogiad

Maailm liigub rohelisemate seadmete poole. Bensiiniautodest saab minevik, päikesepaneelide tootmine muutub tänu uutele materjalide odavamaks.

Big data

Suurte andmete ehk big data analüüs ja andmeturve. Keegi peab järjest suurema igapäevaselt kogutava andmete hulga kokku võtma, lahti mõtestama ja tööle panama (rahaks tegema).

Prognoositakse ka suurt hüpet inimese terviseandmete kogumises, analüüsis ning sellega eluea pikendamises.

Kantav elektroonika

Targad ja kantavad seadmed, asjade internet – inimesed harjuvad mõttega, et nende esemed ning kodumasinad on internetti ühendatud ning parandavad sellega elukvaliteeti ning säästavad aega ja raha.

Virtuaalreaalsus

kasvab beebikingadest välja ning hakkab mõjutama nii klienditeenindust, reisimist, meelelahutust, internetiturundust, meditsiini kui ka mängutööstust.

Veebimeedia

Raha tuleb andmete, reklaami ja intellektuaalse omandi müügist ja litsentseerimisest. N-ö paberil toimivad lahendused surevad vaikselt välja.

Finants

Transferwise'i-laadsed tehnoloogiad ja ka jagamismajandus (crowdfunding) võtavad "pärispankadelt" lõivu. Samad muutused on juba toimunud transpordi- ja turismiäris.

Haridus

Äpid, targad seadmed ja online-koolituskeskkonnad muudavad täielikult enesearendusvaldkonda. Ise kuskil loengus käimisest saab minevik ja tippkoolidiplomi võib omandada igas maailmanurgas.

Alise Lezdina on pikalt töötanud Läti start-up'ide ühenduse Techhub Riga juhina. Praegu on ta Ettevõtluskõrgkoolis Mainor erialajuht start-up-ettevõtluse programmis, kus tema kõrval leidub palju lektoreid Eesti edukamatest iduettevõtetest, näiteks mullu firmadest TransferWise, Taxify, Pipedrive, Goworkabit, Fortumo, Toggl ja Like A Local.