Liblikate uurijad on juba 150 aastat kahtlustanud, et liblikate tiivamuster ja nägemismeeled on omavahel seotud ja nüüd on nad suutnud tõestada, et nii see ongi, vahendavad ERR teadusuudised.

Nad avastasid, et liblikaliik Heliconius tunneb oma liigi esindaja ära tänu ultravioletsele nägemisele. Ka selle liigi tiibadel on kollase pigmendiga ultravioletsed mustrid, mis jäävad inimsilmale tavapärastes tingimustes varjatuks.

Teadlased usuvad, et geenid, tänu millele saavad avalduda ultraviolet nägemine ja pigmendilaigud tiibadel, avaldusid liblikatel juba 12-25 miljonit aastat tagasi. Erinevaid liblikaliike on maailmas ligi 14 000, kuid hetkel on UV nägemist tuvastatatud vaid Mehhikos ja Lõuna - Ameerikas asuvates metsades elutsevatel Heliconius liiki liblikatel.

Ulrike Siebeck Austraaliast on kalade UV-nägemist uurides teada saanud, et kalad suudavad eristada ultravioletsete pigmendilaikude kuju ja suurust erinevatel liikidel. Ultraviolet nägemine mängib tema sõnul suurt rolli kalade omavahelises suhtluses.