Näitus on loodud Meremuuseumi ja AHHAA teaduskeskuse koostöös. Tegemist on Eesti suurima ja tehniliselt ühe keerukaima ühisnäitusega. Tegu on käed-külge näitusega ehk kõiki eksponaate peabki panema proovile, et saada selgust, kuidas mõjuvad loodusjõud, kuidas liiguvad laevad või mida leidub vee all.

„Ujub või upub“ on kaasahaarav interaktiivne näitus kogu perele, kus pea 800 ruutmeetrile on suurtesse merekonteineritesse üles seatud 14 käed-külge eksponaati. Igaüks saab näha, lugeda ja katsetada, kuidas toimivad loodusjõud merel ja kuidas need on mõjutanud mereajalugu.

Näitusel saab tekitada laineid ja veekeeriseid, päästa end uppuvalt laevalt, juhtida laevu läbi lüüside, minna vee alla ja teha palju muud põnevat. Iga eksponaadi juures on ka infotahvel ja puutetundlik ekraan loodusnähtuste selgituste ja värvikate lugudega mereajaloost. Katsetamist ja seiklusi jagub kogu perele.

„Ujub või upub“ on avatud kuni 26. juulini 2015.

Nüüd ka mänguna

Tahaksime tutvustada ka sellest näitusest inspireeritud toredat mängu koolilastele ja ka täiskasvanutele. Mängu saab mängida kõikide vahenditega, mis on ühendatud internetti ja omavad brauserit – arvuti, tahvel, telefon, nuhvel, luger või internetiga ühendatud külmkapp (põhimõtteliselt).

Hariv osa sellest on füüsika – vee tihedus vs. teiste ainete tihedus. Ehk tuleb ära arvata (või tugineda teadmistele), kas kuvatav ese või objekt ujub või vajub põhja. Alati kuvatakse pärast vastust ka põhjendus, miks see on nii. Iga küsimuse vastamiseks on aega 5 sekundit. Seletuse lugemiseks ei ole ajalist piiri. Mängu saab mängida ka vene keeles!

Mängida saab mobiilis www.lennusadam.eu (mobiiliveebis eraldi link „Ujub või upub“ mäng) või arvutis otselink www.lennusadam.eu/uvu (NB Vajalik interneti ühendus).