Chungnami riikliku ülikooli doktorid Kwang-il Kwon ja Hye Gwang Jeong uurisid nende kodumaal populaarse hapnikuga gaseeritud alkoholi mõju. Korea hapniku-mullijookidele lisatakse hapnik enamasti samamoodi nagu süsihappegaas limonaadile, ning teadlaseid huvitas, kas hapnikuga gaseeritud keelekaste mõjub inimestele teistmoodi kui ilma hapnikuta joogid. Selgus, et nii ongi.

Kolm katsevooru hõlmasid 19,5-protsendilisi alkohoolseid jooke. Pärast nende manustamist mõõdeti aega, mis jooja vere alkoholisisaldusel kulus tagasi nulli jõudmiseks ehk kainenemiseks.  

Katsetes kasutatud üsna kange alkohoolse joogi toimest toibusid need, kelle joogisse oli lisatud hapnikku, 20-30 minutit kiiremini.

Samuti tahtsid teadlased teada, kas midagi muutub, kui juua mitu hapnikuga gaseeritud jooki sama õhtu jooksul. Kas mõju on kuhjuv? Vastus oli taas positiivne: gaseeritud hapnikujoogi joojatel esines vähem pohmelle ja need kujunesid nõrgemaks kui neil, kes jõid mullideta napsjooke.

Kuidas lisatud hapnik alkoholi laastavat mõju pärsib? Selleks, et organism suudaks etanooli töödelda, tuleb seda eelnevalt vee ja süsinikdioksiidiga oksüdeerida. Oksüdatsioon toimub hepaatiliselt: maks hakkab kõrri kallatud mürgile aktiivselt vastu töötama. Alkoholi lõhustavad ensüümid nõuavad toimimiseks hapnikku ning arvatavasti paneb hapniku lisamine alkoholile endale selle süsteemi kiiremini ja tõhusamalt tööle.

“Hapnikuga gaseeritud alkohoolne jook kahandab alkoholi kontsentratsiooni vereplasmas kiiremini kui normaalselt lahustunud alkoholijook. Sellel võib olla järelmeid nii arstiteaduses kui igapäevaelus. Lisahapnikuga alkohol võimaldab kiiremat kainenemist ja kahandab atseetaldehüüdi kõrvalmõjusid, pärssimata seejuures oluliselt alkoholi mõjusid,” kommenteerib Kwon.

“Lisaks võib kiirem kainenemine aidata kahandada joobes sooritatud liiklusavariide määra. Tundub, et sellistes jookides püsib hapniku kõrge kontsentratsioon toatemperatuuril 10-20 päeva enne ja 70 minutit pärast korgi eemaldamist.”

Uurimus ilmus ajakirjas Alcoholism: Clinical and Experimental Research.