Delfti tehnikaülikool katsetab betoonehituste tugevdamist sellega, et on lisanud segule tavaliselt lubjakivi kujunemises osalevaid baktereid. Kui niiskus peaks konstruktsiooni sisse tungima, hakkavad bakterid paljunema, täites võimalikud mõrad ka tugevdades seega betooni, kirjutab BBC.

Idee autoriteks on märgitud mikrobioloog Henk Jonkers ja betoonitehnoloog Eric Schlangen. Delfti ülikool on juba rakendanud seda tehnoloogiat ka Ecuadoris ehitatud niisutuskanalite tugevdamisel.

Ja nende idee peaks olema juba turustatav kahe-kolme aastaga. esialgu nad otsivad veel võimalust oma toodangu omahinna alandamiseks.

Lubjakivibakterid on muidu ohutud batsillid, aga antud juhul suudetakse neid rakendada  ehitusmaterjalide parandamiseks. Kuna betooni eluiga peaks sellega pikenema, tehakse muidugi odavamaks ka ehitust üldse.

Selleks, et nad taluks betooni muidu alkaliinset keskkonda, lisatakse graanulitesse ka kaltsiumlaktaaati, ehk ainet, mis muidu esineb piimas. Niikaua kuni niiskus betooni ei pääse, on bakterid ka "uinunud" olekus.