“Maalähedane” tähendab astronoomide jaoks kuni 50 miljoni kilomeetri tagust kaugust, mis on peaaegu kolmandik Maa ja Päikese vahelisest distantsist, ent meie Päikesesüsteemi mastaapidega võrreldes ikkagi hirmuäratavalt lähedal. Kataklüsmiohtu hetkel siiski ei paista, vahendab Discovery News.

Kõik need asteroidid avastati laivälja-infrapuna-kosmoseteleskoobi WISE (ingl Wide-Field Infrared Survey Explorer) abiga, mis on konstrueeritud seirama tervet taevalautust infrapuna-spektris. Asteroidid kiirgavad infrapuna-kiirgust, sest nad on soojad. Sellise meetodiga on neid lihtsam tuvastada, kui otsida Päikese peegeldusi nende pinnalt.

Asteroidid pole tähtsad mitte ainult oma potentsiaalse ohu tõttu elule Maal, vaid sisaldavad ka teatud võtme-elemente, mida oli vaja elu tekkimiseks Maal: vett ja aminohappeid. Päikesesüsteemi ja elu enese ajalugu võib olla lukustatud Päikese ümber vaikides tiirlevate kivikamakate müriaadi.

Maalähedased asteroidid on üks võimalik sihtmärk ka uurimisekspeditsioonidele, nagu osutas USA president Barack Obama oma viimatises kosmosepoliitika-teemalises avalduses. Lisaks potentsiaalse vaenlase paremale mõistmisele saab nendel asteroididel arendada kaevandustegevust või katsetada kosmosetehnoloogiat, mida kavatsetakse Marsile saata. Ligi sada uut võimalikku sihtmärki on seega hea uudis.

Igatahes jätkab WISE taas uuele seireringile minnes selliste avastuste tegemist. Teleskoobi avastuste hulka võivad sattuda mõned kõige kaugematest ja põnevamatest galaktikatest, aga oma koduõue tundmine on samuti tähtis.