Madagaskaril elava pisileemuri põhjal tehtud Stanfordi ülikooli arstiteadlaste uuringust selgub, et primaatide lentiviirused, mille hulka kuulub ka HIV, võivad eksisteerida juba miljoneid aastaid, vahendab
The Guardiani uudist.

Praegu ohustatud liigi staatuses olevad leemurid on kunagi ajaloos üle elanud aidsi-laadse haiguse epideemia, mille tagajärjel tekkis loomakestel haiguse suhtes immuunsus. See viitab võimalusele, millise arengusuuna võib võtta ka inimeste hulgas leviv HIVi epideemia.

Teadlased usuvad, et inimeste seas levivad kaks HI-viiruse tüve olid primaatidel olemas juba miljon aastat tagasi, osa teadlasi aga jagab arvamust, et see viirus on olemas olnud sadade tuhandete aastate jooksul. Aidsi vanuseks hinnatakse umbes sada aastat.

Ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences ilmunud artikkel viitab võimalusele, et Aafrikas primaatide hulgas levinud sarnased viirused võisid olla kunagi palju laiemalt levinud.

Värske uuringu järgi on HIVle väga lähedane viirus olnud pisileemuritel olemas vähemalt 14 miljoni aasta jooksul, kui Madagaskari saare ja Aafrika mandri vahel kadus maismaaühendus. Nimetatud viirus võib olla isegi 85 miljoni aasta vanune, seega võib tegu olla vanima HIVi eellasega, mis kunagi leitud.

Stanfordi ülikooli arstiteaduskonna ravimiresistentsuse ekspert Robert Shafer ütles, et selle töö abil õnnestus leida puuduv ülitähtis lüli viiruste kujunemisloos.

Tema sõnul võimaldab teadmine, kuidas erinevad omavahel seotud lentiviirused mõjutavad erinevate primaatide genoome, mõista, kuidas toimivad primaate viiruste eest kaitsvad valgud. See teadmine võimaldab välja töötada uusi ravimeid, mille abil tekitada inimestel viiruse suhtes vastupanu.

Põhiküsimus on, kuidas HIViga sarnasesse viirusesse nakatunud primaatidel on tekkinud kaitsvad geenid, mis aeglustavad või blokeerivad viiruse kulgu.

Alates viiruse avastamisest USAs 27 aastat tagasi on aidsiga seotud komplikatsioonide tõttu on üle maailma surnud üle 25 miljoni inimese. Hetkel maailmas HIViga nakatunud 33 miljonist inimesest kaks kolmandikku elab Aafrikas Sahara kõrbe all asuvates riikides.