Esmakordselt avastati need organismid küll juba neli aastat tagasi, kuid nüüdseks on teadlastel õnnestunud kirjeldada ka nende genoomi. Selgus, et leitud organismid on ühed kõige lihtsama ehitusega elusorganismid üldse. Vasekaevandusest leitud mikroobid kuuluvad arhede hulka. Arhed on eeltuumsete organismide rühm, mis oma omadustelt asuvad tuumaga ja tuumata organismide vahepeal ja moodustavad seetõttu eraldi domeeni, vahendab Novaator LiveScience’i uudist.

Uued organismid said nimeks ARMAN, mis on lühend pikemast nimest Arhelised Richmondi kaevanduse atsidofiilsed nanoorganismid (archaeal Richmond Mine acidophilic nanoorganisms) ning tuletatud kaevanduse omaniku Ted Armani nimest. Sama väikseid organisme on leitud ka varem, kuid mitte iseseisvalt toimivate organismide, vaid parasiitide hulgast. ARMAN tundub aga olema peamiselt vabalt elav organism.

Teadlased leidsid siiski, et kuni kümme protsenti isenditest kinnitusid nõelasarnaste struktuuride külge, mis pärinesid teiselt mikroobilt nimega Thermoplasmatales. „Avastus on tähelepanuväärne, kuna sellist organismide vahelist suhet pole looduses varem kirjeldatud,” ütleb California ülikooli teadlane Brett Baker. Teadlased kahtlustavad, et rakkude külge kinnitunud ogad tähendavad, et vähemalt osaliselt elavad ARMAN-id teiste organismide kulul.

Algselt arvasid teadlased, et ARMAN on parasiit kahel põhjusel. Esiteks väiksus — mikroob on vaid 200-400 nanomeetri suurune — ja teiseks genoomi kompaktsus — ARMANil on vaid miljoni aluspaari suurune genoom, kui näiteks inimese genoomis on sadu miljardeid aluspaare.

Kuigi ARMANi genoom on väga lihtne, on kuni 45 protsenti tema geenidest tundmatud — seda on rohkem, kui ühelgi teisel siiani sekveneeritud organismil. Baker ja tema töörühm kirjutavad oma avastustest pikemalt ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences.