USA-Austraalia töörühm kombineeris taeva pildistamiseks täiuslikku kohta otsides andmeid tehiskaaslastelt, maajaamadest ja kliimamudelitest eesmärgiga hinnata hulka tegureid, millest sõltub astronoomiliste vaatluste edukus — pilvkatet, temperatuuri, taeva heledust, veeauru osakaalu õhus, tuulte kiirust ning atmosfääri turbulentsust, vahendab LiveScience.

Uurijate ponnistused juhatasid nad maakera kõhu alla Lõunamandrile paika, mida tuntakse lihtsa nime all Mäeseljandik A (ingl Ridge A). Koht paikneb Antarktika platool 4053 meetri kõrgusel.

Ajakirjas Publications of the Astronomical Society ilmunud uuringu kohaselt on Mäeseljandikul A talve keskmine temperatuur 70 kraadi alla nulli ning veeauru hulk õhus nullilähedane.

Piirkond ka äärmiselt tüüne, mis tähendab, et seal praktiliselt puudub niinimetatud atmosfääri turbulentsus, mis paneb mujal tähed näiliselt vilkuma.

“Ilm on seal nii vaikne, et mingit tuult või muid ilmastikunähtuseid praktiliselt pole,” kinnitab uuringu juhataja Will Saunders Anglo-Austraalia obesrvatooriumist Austraalias.

Need elemendid tagavad tingimused, mis on astronoomiliste vaatluste tegemiseks praktiliselt täiuslikud.

“Mäeseljandikul A pildistatud astronoomilised fotod peaksid olema vähemalt kolm korda teravamad neist, mis tehtud paikades, mida astronoomid praegu kasutavad,” ütleb Saunders. “Kuna taevas on seal sedavõrd palju tumedam ja kuivem, funktsioneerib ka tagasihoidlike mõõtmetega teleskoop seal sama hästi kui kõige võimsamad taevakiikrid mujal Maa peal.”

Uus plats on parem isegi seni parimatest observatooriumidest Hawaii ja Tšiili mäetippudel, ütleb Saunders. Uurijad kinnitavad, et sinna ehitatud teleskoobiga oleks võimalik teha peaaegu sama häid pilte kui kosmosesse paigutatud Hubble’i teleskoobiga.

Austraaliale kuuluvas Atarktika osas paiknev ala asub 144 kilomeetri kaugusel rahvusvahelisest robo-observatooriumist ja Hiina kavatsetavast Kunluni baasist piirkonnas nimega Kuppel A (ingl Dome A), mis kujutab endast veelgi kõrgemat punkti Antarktise platool.