See rott on tänaseks küll välja surnud, nii et umbes kaks kilo kaaluva Filipiinidel ja Uus-Guineal elutseva tänapäeva suurima roti tiitlit ta ei ohusta. Koos kuuekilose roti luudega leiti Ida-Timoris asuvast koopast veel 13 närilise liigile kuulunud luid, neist tervelt 11 on uued teadlaste poolt seni kirjeldamata liigid ning kaheksa neist kaalusid üle ühe kilo, vahendab Novaator LiveScience'i uudist.

Radiosüsiniku meetodil läbi viidud dateerimise andmetel väidavad teadlased, et suured rotid kadusid Timori saarelt tuhande kuni kahetuhande aasta eest. Rotiliikidest, kelle luid koopast leiti, on tänaseni säilinud vaid üks liik.

Sageli on liikide väljasuremises peamine osa inimeste saabumisel. Samas antud juhul nii otsest seost tõmmata ei saa. „Inimesed on Timori saart asustanud juba 40 000 aastat ning küttinud ja söönud suuri rotte suurema osa sellest ajast. Väljasuremine toimus aga suhteliselt hiljuti,” ütles Ken Aplin Austraalia uurimisorganisatsioonist CSIRO, kelle artikkel ilmus ajakirjas Bulletin of the American Museum of Natural History.

„Tõenäoliseks väljasuremise põhjuseks on hoopis metsade asendamine põldudega. See sai aga juhtuda alles peale metallist tööriistade kasutuselevõttu,” ütleb Aplin.

Timori läheduses olevad Indoneesia saared on tõeline rottide evolutsiooni tulipunkt. Igal suuremal saarel on välja kujunenud oma rotiliigid. Näiteks on Aplin avastanud kuus uut rotiliiki ka Florese saarelt.

Ehkki Timorit kunagi katnud lopsakast vihmametsast on järgi jäänud kõigest 15 protsenti, ei kiirusta Aplin siiski väitma, et allesjäänud metsast enam midagi leida ei ole. „Mõned osad saarest on siiski veel tihedalt metsaga kaetud, kes teab, mis seal leiduda võib,” ütleb Aplin.