Tuhandeaastase talumaja leidmisega tipnes UCLA 15 arheoloogi kahe aasta töö mereäärse Saudarkrokuri lähedal heinamaal.

Möödunud aastal leiti geofüüsikaaparatuuri kasutades 148 ruutmeetri suurune turbatellistest hoone piirjooned.

Sel suvel naasnud teadlased kaevasid leiupaiga lahti, tuues päevavalgele 1,5 meetri paksuste mätasmüüridega kindluselaadse ehitise, mille põrandad on mullast ja söest ning siseseinte ääres paiknevad 1,8 meetrised magamislavatsid.

Pikk ja kitsas hoone asub talu algasukatele Thorfinnssonile ja tema vanematele Gudrud Thorbjarnardottirile ja Thorfinn Karlsefnile pühendatud Glaumbaeri rahvamuuseumist 137 meetri kaugusel.

“Kui me saime aru kui suur ja kui vana see ehitis on, läksime hirmus põnevile, aga me ei julgeunud loota, et see on midagi enamat kui üks väga vana küün,” ütles UCLA Cotseni Arheoloogiainstituudi teadlane John Steinberg. “Aga paistab, et me võisime tõepoolest leida talumaja, mis on olnud ligi aastatuhande vältel legendide allikaks.”

Viikingilegendid räägivad, et Thorbjarnardottir ja Karlsefni sõitsid 1004. aastal Gröönimaa avastaja leif Erikssoni eeskujul Põhja-Ameerikasse.

Aasta hiljem sündis neil Vinlandiks kutsutud paigas, mis usutavasti on praegune Kanada Newfoundlandi provints, poeg.

Umbes 20 aastat hiljem kirja pandud Vinlandi saagade järgi naasis esimeste Uue Maailma asunike perekond kolme aasta pärast Islandile ja asus elama Glaumbaeri. Pere rikastus eurooplastele Ameerika kaupu müües.

Radiosüsiniku meetodil dateerides saadi maja ehitamise ajaks 976.- 1042. aasta. Kuna hoonet katab 1104. aasta vulkaanipurskest jäänud õhuke kiht vulkaanilist tuhka, pidi selles elatama enne 1100 aastat.

“Me ei saa maja omanike nime kindlalt öelda, aga koht ja vanus on kindlasti kooskõlas saaga kirjeldusega Snorri talust,” ütles Steinberg.