Antikeha nimega F77 seostus eelistatult pahaloomuliste eesnäärmevähi rakkudega ning aitas kaasa nende hukule, vahendab Novaator.

Antikehi süstiti hiirtele, kellel oli kaugelearenenud metastaasidega eesnäärmevähk. Teadlased leidsid, et antikeha avastas ja hävitas ka androgeen-sõltumatuid vähirakke. Selline vähitüüp ravile tavaliselt ei allu, ütlesid uurimuses osalenud Pennsylvania ülikooli teadlased.

Teadlaste sõnul on F77 otseselt seotud vähiraku hukuga ning antikeha piiras efektiivselt ka kasvaja laienemist. Normaalsetele keharakkudele F77 ei mõjunud, samuti ei rünnanud ta teist tüüpi vähirakke.

„Leitud antikeha andis väga lubavaid tulemusi eesnäärmevähi diagnoosimisel ja ravimisel, eriti androgeen-sõltumatu vähitüübi puhul, mis levib sageli teistesse kudedesse, ning mida on väga keeruline ravida," kirjutasid teadlased.

Statistiliselt elab viis aastat pärast eesnäärmevähi diagnoosimist kõigest 34 protsenti patsientidest. Meestel levinud vähitüüpidest on eesnäärmevähk teisel kohal, kuid tegelikult haigestub sellesse ilmselt rohkem mehi kui ametlik statistika näitab. Eesnäärmevähki haigestutakse sageli kõrges vanuses ning haiguse põdejad ei tea oma haigusest mõnikord midagi ning surevad sageli muudel põhjustel. Ametliku statistika kohaselt sureb eesnäärmevähki aastas pool miljonit meest üle maailma.

Uurimus avaldati ajakirjas Proceedings of the National Academy of Science.