Kaksikvennad Angelo ja Alfredo Castiglioni kaevasid Sahaara kõrbes Lääne-Egiptuses välja sadu inimluid, relvi ja ehteid, mis nende arvates kuulusid 50 000-pealisele armeele, vahendab Discovery.

„Oleme leidnud esimesed arheoloogilised kinnitused loole, mida kreeklased jutustasid ajaloolasele Herodotosele,” ütleb Itaalia Lecce ülikooli arheoloogilise ekspeditsiooni liige Dario Del Bufalo.

Herodotos kirjutas, kuidas aastal 525 eKr neelas hiiglaslik liivatorm endasse Pärsia kuninga Kambyses II koos tema meestega, keda ei nähtud enam kunagi. Ta kirjutas: „Lõunast tõusis tuul, tugev ja tappev, tuues endaga kaasa tohutud pöörleva liiva sambad, mis katsid sõjasalklased üleni, nii et need täielikult silmist kadusid.”

Sõjavägi oli saadetud teele Egiptuses Liibüa kõrbes asuvasse Siwa oaasi hävitama Amoni templi oraaklit. Muistsed egiptlased pidasid oraakleid tulevikku tundvate jumalate avaldumisvormideks ja enne tähtsate otsuste langetamist peeti nendega tihti nõu. Legendi kohaselt oli oraakel kuningas Kambyses II hukku ette ennustanud.

Kahekümne aasta eest tõid vennad Angelo ja Alfredo Castiglioni päevavalgele eelmise uskumatu leiu — Berenike Panchrysose, Egiptuse „kuldse linna”.

Seekord komistasid vennad säilmete otsa, kui märkasid üht potti, paari luud ja huvitava kujuga kaljumoodustist. Umbes 35 meetri pikkune, 1,8 meetri kõrgune ja 3 meetri sügavune kalju oli ainus omalaadne kogu piirkonnas. „Rahnu suurus ja kuju muutsid selle ideaalseks varjupaigaks liivatormi eest,” selgitab Alfredo Castiglioni.

Vaata fotosid SIIT!