“Miks me magame?” on põnev küsimus, sest mingil põhjusel magame me maha kolmandiku oma elust. Ja mitte ainult meie vaid ka näiteks koerad, kassid, delfiinid, kilpkonnad, ussid, sääsed… Kõik magavad. Miks?

Teame, et uni on aju jaoks. Täpsemalt - uni on see hind, mille me maksame aju plastilisuse eest. Aju plastilisus tähendab seda, et kui te midagi õpite või midagi meelde jätate, siis ajus toimuvad teatud muutused. Tekivad uued ühendused või teatud ühendused muutuvad tugevamaks.

Aju plastilisus on niisiis väga tähtis. Aga kui aju on plastiline ning muutub, siis need ühendused muutuvad tugevamaks ja sellega suuremaks ning ajus pole lisaruumi. See pärast on oletatud, et une ajal tehakse neid ühendusi väiksemaks.

Uni on selleks, et aju uuesti heasse vormi saada. Leidub palju eksperimentaalset toetusmaterjali ideele sellest, et kui midagi õpite, siis teil on see õpitud materjal pärast magamist paremini meeles.

Seega lühike vastus on see, et uni on ajule väga tähtis ja une ajal ei ole aju mitte välja lülitatud, vaid seal leiavad aset aktiivsed protsessid, mis on seotud sellega, et teid järgmiseks päevaks jälle värskeks teha ja et teil asjad paremini meeles püsiksid.

*Pop(up)teadus on projekt, mille eesmärgiks on teadusliku teadmise populariseerimine ja ühtlasi tutvustada laiemale üldsusele eesti teadlasi, kes on leidnud tunnustuse akadeemilistes ringkondades. Kõik nad on oma eriala eksperdid. Pop(up)teadus on projekt teadusest ning inimestest, kes seda teevad.