St Andrewsi ülikooli psühholoogide töörühm kutsus mehi raha eest arvutimängu mängima. Mäng pakkus võimalust teisi osalejaid usaldada, aga ka võimalusi neid ära kasutada, vahendab The Daily Telegraph.

Iga mänguvooru alguses näidati mängijale fotot ilmetu näoga vastasmängijast. Seejärel pidi katsealune otsustama, kas võtta välja kohene preemia või usaldada raha äsja nähtud isikule, kes peab seejärel ise otsustama, kas teha koostööd ja aidata mõlemal mängijal rohkem teenida või krabada saak ja visata varvast.

Juhtiv uurija Michael Stirrat konstrueeris mängud eesmärgiga uurida, kas usaldusväärsuse-taju ja käitumise usaldusväärsuse vahel eksisteerib mingisugune mõõdetav seos.  Selgus, et osalejad usaldasid tõenäolisemalt raha kitsamate nägudega meestele.

“Me kõik langetame võõraste inimeste kohta hetkehinnanguid, kas kedagi usaldada või mitte. Oma uurimuses olen ma püüdnud leida intuitiivsetele hinnangutele mingisugust tegelikku alust,” ütleb Stirrat.

“Evolutsioonilise sugulise valiku teooria põhjal ennustasime, et meeste näod võivad olla märgiks füüsilisest domineerimisest ning et võimukamad mehed kasutavad tõenäoliselt positsiooni enda huvides ära, sest neil on see võimalus. Meie leidsime, et laiemate nägudega mehed kasutasid usaldust tihemini ära eesmärgiga ise rikastuda.”

Stirrat jääb teadustöö kokkuvõttes siiski ettevaatlikuks, hoiatades, et tulemused on olulised, kuid me ei peaks nende põhjal järeldama, et laia näoga mehed on halvad.

“Meie mängude raames olid nad altimad olukorda ära kasutama, ent teistmoodi kavandatud mängudes on laia näoga mehed oma rahast ühise hüve huvides tõenäolisemalt loobunud,” märgib ta. “Uurimistöö jätkub ning raske on veel mingeid järeldusi teha, kuid üks on kindel: laiema näoga turrematel meestel on rohkem võimalust valida, kas hakata ühiskonna kurjategijateks või politseinikeks.”