Teadlased saavutasid läbimurde, konstrueerides suvaliseks inimorganismi rakuks arenemise võimega tüvirakkude abil lapi inimnahka hiire seljas, vahendab Reuters.

Tüvirakupõhiseid taastusravimeetodeid arendava I-Stemi uuringus osalenud Xavier Nissan räägib, et teadlased siirdasid hiire haavatud seljale rakke ja nägid tosin nädalat hiljem, et nahk oli end ise parandanud.

Seni on siirdatavat nahka valmistatud patsiendilt võetud rakukultuuridest. Selline protsess kestab kolm nädalat, mis on aga paljude raskete põletushaavadega patsientide jaoks paraku tihti liiga pikk aeg.

Uus tüvirakumeetod võimaldab haiglatel tellida vajaliku koguse inimnahka otsekohe, kui põletushaavadega patsient saabub.

“Meie avastus pakub võimalust katta põletushaavad nende kolme ootenädala ajaks vabrikus valmistatud ja tõsiste põletustega haige raviasutusse saabumise hetkel arstile saadetud nahaga,” selgitab instituudi I-Stem uurimisosakonna juhataja Marc Peschanski. “Kliinik helistab vabrikusse, mis läkitab viivitamatult näiteks ruutmeetri haavade ajutiseks katmiseks sobilikku nahka.”

Prantsusmaal ohustavad rasked põletushaavad 200-300 inimest aastas, rõhutab Peschanski, kes loodab, et uut meetodit hakatakse meditsiinis laialdaselt kasutama. “See on neile inimestele tõeline uus lootus, ja tõtt-öelda pole mitte keegi meie hulgast ränkade põletushaavade eest kaitstud.”