Apollo 11 meeskond jättis Kuule maha 106 üksikobjekti kogumassiga üle kahe tonni. Esemete hulka kuuluvad näiteks mahajäänud osa maandurist, USA lipp, seismomeeter ning peegel, millega uurida vastavalt Kuu pinna võnkeid ning Kuu kaugust Maast, vahendab Novaator Reutersi uudist.

Esialgu on Apollo 11 maandumispaika jäetud esemed registreeritud California osariigi ametivõimude poolt. Maailmapärandi nimistusse kandmiseks tuleb käia veel pikk tee ning otsida ideele tunnustust ka teiste USA osariikide poolt, mis on Apollo-missiooniga lähedalt seotud. Nende hulka kuuluvad New Mexico, Texas, Alabama ja Florida. 

Kuule maha jäänud objektide hulka kuuluvad ka väiksema väärtusega esemed nagu mõned tööriistad, saapad, tühjad konservid ning kott väljaheidetega. Need esemed jäeti maha, et kergendada Kuult lahkumist.

Kuule maha jäetud asjade nimekirja koostas NASA finantseerimisel Californias asuva Placeri maakonna muuseumide programmijuht Ralph Gibson. Kõik mahajäetud esemed asuvad alal, mille pikkus on ühest servast teise umbes 100 meetrit.

Nimekirja koostamisel peeti silmas, et sinna satuksid vaid objektid ning mitte koht ise ega isegi mitte astronautide kuulsad jalajäljed. „Selle põhjuseks on rahvusvahelised kokkulepped, mis keelavad riikidel osi Kuu pinnast endale nõudlemast,” ütleb nimekirja hinnanud ajaloolane Jay Correira.

„California tunnustust on ettevõtmisele vaja seetõttu, et see osariik mängis inimese Kuule saatmises võtmerolli. Suur osa Apollo-missiooni õnnestumiseks tehtud teadus- ja arendustööst tehti just Californias. Lõpuks tahame jõuda niikaugele, et Apollo 11 maandumispaika jäetud esemed oleks maailmapärandi nimistus koos Giza püramiidide ja Suure Hiina müüriga.”