Teadlased uurisid esimest korda 2017. aastal Jaapani rannikult avastatud usse laboris ning leidsid, et vaatamata sellele, et olendid on pisikesed, võivad nad teha kõvasti lärmi.

Šampanjapudeli avamisega sarnanevat heli teevad ussid omavahelise võitluse käigus, mis ka ülalolevasse videosse püütud on. Teadlaste sõnul on heli vähemalt sama vali kui teatud krevetitüüpide puhul, kes on oma sõrgadega võimelised olema niivõrd häälekad, et võivad klaaspurke purustada.

Ussikeste tekitatud heli puhul on ka ebatavaline see, et tavaliselt on loomad võimelised eriti võimsaid helisid produtseerima kõvade kehapindade abiga, nagu näiteks varemmainitud häälekate krevetisõrgade puhul. Ussikestest tulev heli on loodud aga vaid pehmete kudede abiga. Teadlased kahtlustavad, et loomakesed kasutavad häälte tegemiseks oma lihaseid, tõstes nende abiga oma keharõhku sellise määrani, et hääl vallandub.

Lisaks sellele on teadlaste sõnul tegemist esimese korraga, kui keegi on suutnud dokumenteerida, et pehmekehalised organismid teevad selgelt kuuldavaid veealuseid hääli. Heli võib olla seotud rünnakust tuleneva pingutusega, või toimida hoiatussüsteemina, et anda teistele sama liiki kuuluvatele ussidele teada, et neid rünnatakse.

"On näha, et isegi pehmekehalised selgrootud võivad vee all teha väga valjut häält. See, kuidas nad seda teevad, jääb intrigeerivaks biomehaaniliseks saladuseks, mis viitab uut tüüpi ekstreembioloogiale," kirjutasid teadlased oma töös, mis avaldati teadusajakirjas Current Biology.