Kui kas või üks neist jõuab Iisraeli või sealt veelgi kaugemal lõunas Kirde-Aafrikas asuvasse talvitumispaika, oleks tegemist kogu Euroopa linnu-uurijaid raputava avastusega: kuigi praegu on ornitoloogid seisukohal, et Põhja-Euroopa sookured peaksid seal kandis talvituma, pole tegelikkuses seda fakti teaduslikult kinnitada õnnestunud, kirjutab Eesti Päevaleht.

Satelliitsaatjatega kurgede liikumisel hoiab pingsalt silma peal maaülikoolis töötav sookureuurija Aivar Leito, kelle sõnul rändavad meie sookured sügisel kolme suunda.

Kurgede hulgas on kõige populaarsem lennutrajektoor talvitumiskohta rännates edelasuunaline ning see kulgeb läbi Saksamaa ja Prantsusmaa Hispaaniasse, teisalt viib rännukihk meie sookurgi ka Ungarisse ja Põhja-Itaaliasse ning sealt edasi Põhja-Aafrikasse.

Peale nende paikade peaksid nad lendama mööda nn Ida-Euroopa rändeteed Iisraeli ja Egiptuse kaudu Etioopiasse.

Kuigi linnuatlased käivad viimati nimetatu iseenesestmõistetava teabena välja, pole Eesti sookurgi Põhja-Itaaliast kaugemal talvitumas veel nähtud.

Nii ongi nüüd kõik lootused pandud kahe noore Lootvina sookure tiibadele - nemad peaksid linnu-uurijaid painavatele küsimustele lõpuks vastused andma.