70-aastane mees rääkis arstidele, et ta nägemine ei ole kuidagi kehvemaks muutunud, samuti ei valuta ta silmad, kuid viimase aasta jooksul on ta silmamunade valge osa lihtsalt siniseks muutunud, vahendab Livescience.

Arstid tegid patsiendi silmadele mitmeid uuringuid ja tulemused viitasid sellele, et kõik on justkui korras. Mehe silmade tervis oli hea, välja arvatud tema silmade kurioosne sinine värvus.

Patsiendi silmad

Ajakirjas The New England Journal of Medicine avaldatud uurimuses leidsid arstiteadlased aga sellele värvimuutusele üllatava põhjuse. Nimelt selgus, et patsient oli juba 15 aastat kasutanud artriidi raviks rohtu nimega Minocycline - see antibiootikum ravib nii bakteriaalseid haigusi kui ka põletikke.

Minocycline'i üks kõrvalnähtusid ongi aga, et kui seda pika aja jooksul kasutada, võib see muuta naha, kõrvade, küünte, hammaste, igemete jne värvi. Nagu selgus, siis ka silmavalgete oma. Uuringu üks autoreid dr. Rony Sayegh Clevelandi meditsiiniülikoolist lausus, et see on esimene kord, kui ta sellist kõrvalmõju just silmadele on näinud ja pole teada, kui tavaline see üldse on.

Siniste silmamunadega patsiendi artriidiravim vahetati teise vastu välja, kuid olulist lahendust see tema kurioossele probleemile ei toonud. Uurimuses on öeldud, et aasta pärast Minocycline'i manustamise lõpetamist polnud ta silmamunade värv oluliselt taandunud.