Puud on kahtlemata kõige parem vahend Maa elus ja toredana hoidmiseks, aga ülerahvastatud planeedil, kus inimest peetakse tähtsaimaks, on neil üks suur miinus - need vajavad kasvamiseks palju ruumi ja aega. Tehispuu ongi mõeldud nendesse saastunud ja tihedalt asustatud kohtadesse, kuhu hektarilise metsa istutamine ei ole lihtsalt võimalik.

Mehhiko idufirma BiomiTech ehitas robotpuu või kunstpuu nimega BioUrban 2.0. Praegune versioon on 4.2 meetri kõrgune metallist struktuur, mis kujult meenutab puud ja mille metallist "okste" vahel peidavad end klaasist mahutid mikrovetikatega.


Süsteem tervikuna teeb sedasama, mis puud - BioUrban "hingab" sisse saastunud õhku, filtreerib seda ning kasutab bioloogilisi protsesse (peamiselt fotosüntees) nagu päris puugi teeb. Pärast õhu mikrovetikatöötlust puhub torn puhta hapniku ümbritsevasse keskkonda ning alles jääb ka hulk biomassi, mida saab omakorda kasutada näitks biogaasi tootmiseks.

Väidetavalt suudab see torn ära teha sellise hulga õhupuhastustööd, milleks muidu on vaja 368 Eukalüptipuud ning selliste tehispuude ehitamise ajendiks on ca 7 miljonit igal aastal õhusaaste pärast surevat inimest.

BiUrbani idee lähtub ikkagi inimeste heaolust ja on mõeldud just ülisaastatud õhuga suurlinnade (nagu Mexico City) õhu puhastamiseks, et inimestel oleks hea olla. Seade peakski olema parim just selleks, et puhastada õhku lokaalselt mingis piirkonnas, kus puude istutamine ei ole võimalik.

Biomitech on alates 2016. aastal käivitumisest "istutanud" kolm sellist puud: üks Pueblas, Mehhikos, teine "kasvab" Kolumbias ja kolmas Panamal. Ettevõttel olevat juba taskus lepingud ka kahe "puu" paigaldamiseks Türki ning mitmete puude ehitamiseks teistesse Mehhiko linnadesse.

Ühe BioUrbani hind on umbes 50 000 USA dollarit, see kaalub umbes tonni ning puhastab sama palju õhku kui üks hektar metsa - sellisest kogusest puhtast õhust saab hinganuks ligi 2900 inimest.

Samasuguse ideega tulid juba 2015. aastal välja sakslased, kelle "City Tree" nimeline hiiglaslik vertikaalne sammalt täis ruut pandi püsti näiteks Londonis, kus see peaks puhastama 275 puuga võrdses koguses õhku.

Ka BiomiTechil on eesrindlikud plaanid Inglismaal kanda kinnitada. Praegu sahistatakse Londonisse kunstpuude "linnametsa" (ingl kl Urban Forest) rajamisest.

Põnevaid tooteid on veelgi. Puu versioon 1.0 ja näiteks õhku puhastav tuhatoos. 2018. aastal sai ettevõte isegi innovatsiooniauhinna, kuid õhku jääb paar küsimust: miks ei ole neid torne juba palju ja igal pool ning kes korjab ära või kuhu läheb kogu toodetud biomass. Hektari suurune tavamets toodab biomassi päris palju...