Tänavu on juba terve ja kõbusa poisslapse emaks saanud üheksa-aastane Kirde-Hiina kooliplika. 2008. aastal kandis üheksandal eluaastal rasestunud kümneaastane Idaho tüdruk last edukalt raseduse lõpuni. Ning juba 1939. aastal jäi Peruu tüdruk Lina Medina viie aasta ja kaheksa kuu vanuses rasedaks ning sai kuue aasta ja viie kuu vanuses emaks, vahendab ajakiri Time.

Hispaania ajalehed annavad teada, et eelmisel nädalal lapse sünnitanud tütarlapse ema sõnul pole rasedus kümnendal eluaastal nende päritolumaal Rumeenias sugugi ebatavaline.

Ehkki täpset statistikat lapseealiste sünnitanute kohta pole leida ei Rumeenias ega mujal, pole emadus teismeliseeas muidugi mingi uudis. Maailma tervishoiuorganisatsiooni WHO aruande kohaselt saab kümme protsenti madala ja keskmise sisetulekuga riikide tüdrukutest emaks enne 17. eluaastat; kogu maailmas sünnib 11% lastest emadele vanuses 10-19 eluaastat.

Teismeliste emade kanda on globaalses plaanis 23% sünnitusega seotud terviseprobleemidest, kinnitab WHO. Nii täielikult väljakujunemata organismiga ema kui tema last ohustab terve müriaad rasedusega kaasnevaid ohte. Alla 16-aastased emad surevad sünnitusel neli korda tõenäolisemalt.

Samuti ohustavad neid rohkem sellised võimalikud kaasnähud nagu aneemia, sünnitusjärgne verejooks, depressioon ja muud vaimsed probleemid. 65 protsendil naistest, kellel on esinenud naissuguelunditega seotud fistuleid e uuriseid — mille puhul lahklihasse või tupe ja põie vahele tekib sünnitustüsistusena mulk -, on need ilmnenud teismeeas.

Alla 20-aastastele emadele sündinud lapsigi ähvardab 20-aastastele ja vanematele emadele sündinud beebidega võrreldes suurem surmaoht; mida noorem on lapsema, seda tõenäolisem on lapse kaotus imikueas. Lapsed, kes ellu jäävad, kipuvad sündima enneaegselt, nende sünnikaal on reeglina väike ja nad saavad tõenäolisemalt sünnituse ajal hingamiskahjustusi, mis suurendab riske tervisele edasises elus.

Mis puutub noorde rumeenlannast emasse, siis on nii ema kui laps teadete kohaselt hea tervise juures ning väljaspool ohtu. Associated Pressi teatel pole Hispaania võimud aga kindlad, kuidas lahendada lapse hooldusõiguse küsimus. Hetkel pole üheselt selge, kas laps jääb vastsete vanemate (kuuldavasti on ka isa alaealine) — või nende vanemate — hoolde.


Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!